Koruyucu Aile Olmak Önemli

Koruyucu Aile Olmak Önemli

Aksaray salihler şehri Haberleri / Aksaray salihler şehri gazetesi

Güne Merhaba programına konuk olan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İsrafil Aktürk ?Aksaray´da  koruyucu aile uygulaması ile Türkiye´de nüfus ve devlet korumasında çocuk sayısına göre koruyucu aile ile evlat edinme sıralamasında beşinci sıradayız. Hedefimiz birinci olmak? dedi. Aksaray Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İsrafil Aktürk, kamuoyu çalışmaları, program, seminer ve çeşitli aktivitelerle hem konuya dair farkındalık  yaratmak hem de kurumda barınan çocukların ruhsal, zihinsel ve bedensel olarak sağlıklı yetişmeleri için çalıştıklarını belirterek amaçlarının koruyucu aileliğin yaygınlaşması ve her çocuğun aile yanında büyümesi olduğunu ifade etti.

"Koruyucu Aile" Sistemi İle Yeni "Sevgi Bağları" Kurulmaya Devam Ediliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın eşi Emine Erdoğan´ın himayesinde 2012 yılında hayata geçirilen "Gönül Elçileri" projesi kapsamında, koruyucu aile sayısını artırmaya yönelik Aksaray´da yürütülen çalışmalar kapsamında  sayının her geçen gün arttığını ifade eden Aktürk Aksaray´da  koruyucu aile yanında bulunan çocuk sayısının 64, koruyucu ailelerin sayısının ise 43 olduğunu aktardı.

?Koruyucu Aile Olmak, Bir Çocuğu Evlat Edinmekten Çok Daha Hızlı İşleyen Bir Prosedüre Sahip?

 Programda maddi ve sağlık şartlarını sağlayan 25-65 yaş arası bekar ya da evli, kadın ya da erkek herkesin koruyucu aile olabileceği belirtilirken Devletin koruyucu ailelere yeterli maddi destek de sunduğu hatırlatıldı. Koruyucu aile olmak isteyen bireylere seslenen Aktürk yapılması gereken tek şeyin, anne ya da baba olmaya karar veren yetişkinin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne başvurup ben koruyucu aile olmak istiyorum diyerek süreci başlatması olduğunu dile getirdi.

ASP İl Müdürü İsrafil Aktürk, koruyucu aile olmanın genel prosedürü hakkında bilgiler verdi. Aktürk, koruma altındaki çocukların psiko-sosyal alanda desteklenmesiyle ilgili çocuklarla birebir iletişim kuracak koruyucu ya da gönüllü ailelere yönelik çağrıda bulundu.

?Her Çocuk Mutlaka Aile Yanında, Anne Baba Ve Varsa Kardeşleriyle Birlikte Yetişmeli?

Aktürk ?Bugün TÜİK verilerine göre Türkiye´de yaklaşık 23 milyon çocuk yaşıyor ve bu çocukların 20 bine yakını ise aile içinde sağlıklı bir gelişme ve yetişme imkânı bulamadığı için devlet korumasında hayatlarını sürdürüyor. Türkiye´de nüfus ve  devlet korumasında ki çocuk sayısı oranlarına göre Aksaray´ımız  ?koruyucu aile´ uygulamasında beşinci sırada. Hedefimiz  birinci olmak? dedi.  

"Koruyucu Ailelerimize Destekler Veriliyor"

Koruyucu ailelere verilen destekleri aktaran Aktürk ?Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızca  koruyucu ailelere çeşitli imkanlar sağlanıyor. Yanlarına yerleştirilen çocukların bakım, eğitim ve yetiştirilmelerine ilişkin harcamalarına karşılık talepte bulunan ailelere, çocuk başına net ödeme yapılıyor. Engelli çocuklar içinse verilen bu destekler engel ve yaş durumu dikkate alınarak yüzde 50 oranına kadar arttırılıyor. Çocuk başına ödenen ücret ortalama bin 426 liradan  asgari ücrete kadar çıkabiliyor. Her öğretim yılı başında eğitim masrafları karşılığı olarak bakım ücreti üç kat artırılarak ödeniyor. Çocukların giyim masrafları için yılda iki kez bakım ücreti iki kat artırılıyor? ifadelerini kullandı.

Koruyucu Ailelere Emeklilik İmkanı

?Çocuklara hem yuvasını hem de gönlünü açan korucuyu ailelerden, emekliliğe esas sosyal güvencesi bulunmayan ebeveynlerin sigorta primleri karşılanarak, emekli olmalarına imkan tanınıyor? diyen Aktürk ?Bakanlık maddi yardımların yanı sıra koruyucu ailelere yol gösterici psiko-sosyal destek hizmetleri sunuyor. Aileler ve korudukları çocuklara, gerektiğinde üniversitelerin ilgili bölümlerindeki uzmanlarca psikolojik ve psikiyatrik danışmanlık hizmeti veriliyor. Bu sürecin ardından koruyucu aile yanına verilecek çocuğun yüksek yararı gözetilerek çocuğa uygun aile belirleniyor. Bu aşamada koruyucu aile ve çocuğun birbirine uygun olup olmadığı, uyum sağlayıp sağlayamayacakları gibi kıstaslar dikkate alınıyor. Son aşamada ise çocuk ve ailenin birlikte zaman geçirmeleri sağlanarak birbirlerini tanımaları ve alışmalarına uygun ortam oluşturuluyor. Çocuk ve ailenin birbiriyle vakit geçirdiği bu süreçte çocuk önce saatlik, daha sonra günlük ve iki haftalık olarak toplamda iki ayı geçmeyecek süreyle koruyucu aileye izinli verilebiliyor. Süreçte olumlu kanaat oluşması, çocuğun ve ailenin de istekliliklerini belirtmeleri halinde il müdürlükleri ile yanına çocuk yerleştirilmesine karar verilen koruyucu aile arasında, kurumun ve koruyucu ailenin yükümlülüklerini içeren bir sözleşme imzalanıyor. Sözleşmenin de onaylanmasıyla çocuklar, koruyucu aileleriyle birlikte yeni bir yaşama adım atmış oluyor? şeklinde konuştu.

Nasıl Koruyucu Aile Olacaksınız?

Koruyucu aile olmak için yapılması gerekenleri de sıralayan Aktürk ?Koruyucu aile olabilmek için gereken temel şeylerden başlarsak; T.C. vatandaşı, Türkiye´de ikamet eden, 25-65 yaş arası, en az ilkokul mezunu, düzenli geliri olan, evli/bekar, çocuklu/çocuksuz herkes koruyucu aile olabilir.

1-Müracaat kurumumuzla birlikte e-devlet üzerinden de yapılabilir.

2-Evrakların teslimi: Sabıka kaydı, öğrenim belgesi, sağlık raporu, gelir belgesi, TC Kimlik No beyanı, 2 adet fotoğraf.

3Değerlendirme ve onay: Sosyal inceleme raporu ve Aile Komisyonu onayı ile

4-Çocukla uyum: 6 hafta sürüyor.

5-Sözleşme: Uyumluluk var ise çocuk ve aile arasında, Valilik oluru ile sözleşme imzalanır.

6-Yerleştirme ve izleme: İlk yılda her ay ve devamındaki yıllarda 3 ayda bir izleme ziyareti yapılır.

Koruyucu aile hizmeti, herhangi bir sebepten ötürü biyolojik ailesinin yanında kalması mümkün olmayan çocukların, uzun veya kısa süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde, devlet denetiminde, aileler tarafından kendi aile ortamlarında bakılması ve yetiştirilmesidir? ifadelerini kullandı.

Aksaray Portal-Özel Haber: Harun Atalay



Anahtar Kelimeler: Koruyucu Aile Olmak Önemli

HEKİMLER ACİL İŞLEMLER DIŞINDA İŞ BIRAKTI.!

HEKİMLER BİRLİĞİ BAŞKANI KÜRŞAT ÖZKÖKTEN HAYATINI KAYBEDEN MESAİ ARKADAŞLARI AÇIKLAMASI.!

HELVADEREDE İÇİN EN UYGUN ADAY ARİF BAŞKAN!

HELVADERE EMİN ELLERDE .!

HELVADEREDE SEVİLEN BAŞKAN!

HELVADEREDE YETENEKLİ FEN İŞLERİ MÜDÜRÜ

AKSARAYDA EFSANE TAŞIMACILIK UYGUN FİYATLARIYLA GÖZ DOLDURUYOR.!

AKSARAY 'DA BİR İLK.BÜYÜK BAŞARI.!

BAŞARILI OKULA HİBE!

BAŞARILI ÖĞRENCİLER AKSARAY'A KATMADEĞER SAĞLAMAK İSTİYORLAR!

“ MEVSİMSEL GEÇİŞLERDE SOĞUK ALGINLIĞINA DİKKAT EDİLMELİ.”

AKSARAYDA BAŞARILI OKUL

AKSARAY ŞEHİT VE GAZİLER DERNEĞİ OLAĞAN SEÇİMİNİ YAPTI

AKSARAYDA BİLİM FUARINDA ŞEHİT YAVUZ ÇOBAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ÖN PLANA ÇIKTI.!

56 YIL AKSARAY’IN AYAKLARINA PRANGA VURULAN GÜN “1 HAZİRAN”

YAZARLAR