Aksaray İli orta iklim kuşağında olup, soğuk, karasal iklim tipine sahiptir. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlıktır. Yağışlar genellikle ilkbahar ve kış aylarında görülmektedir. Ortalama yağış miktarı (son 40 yıl) 340 mm (kg/m²)´ dir. İklimin ne boyuta geldiğini gözlerimizle net bir şekilde görebiliyoruz. Yazın en sıcak döneminde yumurta büyüklüğünde dolu yağabiliyor aynı dönemde çiftçiler 2 kez afetle karşı karşıya kalabiliyor, dahası tarımsal sular gittikçe yeraltına iniyor ve dev obruklar oluşuyor.
Acaba bu konuda bir bilinç oluşturan herhangi bir kurum yada kuruluş varmıdır ?, yoksa herşeyin sonu gelirken yaklaşan tehlikenin farkında değil miyiz.? Gelecek daha da vahim olacak diyen uzmanlar şimdiden emisyon gaz salımlarına karşı mücadele için ağaçlandırma öneriyorlar.
Aksaray çölleşmenin en hızlı olduğu iller arasında ağaçlandırma konusunda da sondan 4. Sırada yer alıyor Tuz Gölü Havzasında olmasının da etkisiyle toprakta erozyon süratle artıyor topraklar çoraklaşıyor.Özellikle Eskil bölgesindeki artarak devam eden çölleşme korkutmaya devam ediyor bölge tarım arazilerinin belirli bir oranda mecburi teşvikle ağaçlandırılmaya zorlanması gerekiyor .
Aksaray ilinde bulunan Sivil Toplum örgütleri son felaketin farkına vardıkları için Kızılırmak suyunu kurtarıcı olarak bekliyorlar ancak sorun çözülmüş olmayacak iklim değişikliği durmadıkça durum geçici rahatlık vermekten öteye gitmeyecektir. Aksaray şehrinde step iklimi görülmektedir. Yıl boyunca Aksaray ilinde az miktarda yağış görülür. Köppen-Geiger iklim sınıflandırmasına göre BSk olarak adlandırılabilir.
Aksaray ilinin yıllık ortalama sıcaklığı 11.8´dır. Yıllık ortalama yağış miktarı: 354 mm.
Abdulkadir Ay