Hurda Araçta ÖTV İndirimi 15 Bin TL Oldu!

Hurda Araçta ÖTV İndirimi 15 Bin TL Oldu!

Aksaray salihler şehri Haberleri / Aksaray salihler şehri gazetesi

 

16 yaş ve üzerindeki motorlu taşıtların hurdaya çıkarılmasına bağlı olarak, aynı cins yeni bir aracın ilk alımında uygulanacak ÖTV indiriminin üst sınırı 10 bin liradan 15 bin liraya çıkarıldı.
Cumhurbaşkanı Kararı ile 16 yaş ve üzerindeki motorlu araçların ihraç edilmesi veya hurdaya çıkarılmasına bağlı olarak, aynı cins yeni bir aracın ilk alımında terkin edilecek ÖTV´nin üst sınırı 10 bin liradan 15 bin liraya yükseltildi.
Resmi Gazete´de yayımlanan karara göre, 16 yaş ve üzerindeki otomobil, panelvan, minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon, tır çekicisi cins araçların ihraç edilmesi veya hurdaya çıkartılmasına bağlı olarak aynı cins yeni bir aracın ilk iktisabında tahakkuk eden ÖTV´nin terkin edilecek üst sınırı artırıldı.
İndirim miktarları yeni aracın ÖTV matrahı 70 bin liraya kadar olanlarda 10 bin liradan 15 bin liraya çıkarıldı. Matrahı 70 bin lira ile 120 bin lira arasında olan araçlar için terkin edilecek ÖTV 12 bin lira oldu.
Yeni aracın ÖTV matrahı 120 bin lirayı aşanlarda ise söz konusu indirimi kaldırıldı. Daha önce matrahı 80 bin lirayı aşan araçlarda 3 bin lira ÖTV indirimi uygulanıyordu.

Hurda araç teşviği, yapılan hesaplamalara göre 6 milyon aracı ilgileniyor. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının konuya ilişkin tebliği Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğle, 16 ve daha büyük yaştaki bazı araçların ihraç edilmesi ya da hurdaya çıkartılmasına bağlı olarak yeni araç alımında 10 bin liraya kadar ÖTV indirimi uygulamasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Buna göre, düzenleme kapsamına, yarı römorkler için çekiciler, sürücü dahil 10 veya daha fazla kişi taşımaya mahsus minibüs, midibüs ve otobüsler, binek otomobil, panelvan, pikap, arazi taşıtı, ATV, steyşın vagon vb. araçlar, eşya taşımaya mahsus van, panelvan, pikap, kamyonet, kamyon vb. araçlar girecek. Motorsikletler, hava taşıtları, deniz taşıtları ve iş makinaları gibi taşıtlar kapsamda olmayacak. Bu araçlardan, 16 ve daha büyük yaşta olanların, doğrudan veya ihracatçılar vasıtasıyla ihraç edilmesi ya da hurdaya çıkartılması halinde, aynı cins yeni bir aracın ilk alımında düzenlemeden yararlanılacak. İhraç edilecek veya hurdaya çıkartılacak aracın araç bütünlüğünün korunuyor olması, motor ve şanzıman gibi önemli aksamlarının bulunması gerekecek.
MODEL YILI DİKKATE ALINACAK Araçların yaşı, tescil işleminin yapıldığı yıl dikkate alınmadan, tescil belgesinde yazılı model yılında aracın bir yaşında olduğu kabul edilerek tespit edilecek. Bu durumda 2018 yılında 2003 model ve daha eski model araçların, 2019 yılında ise 2004 model ve daha eski model araçların ihraç edilmesi veya hurdaya çıkartılması halinde düzenlemeden yararlanılabilecek. Trafiğe çıktıkları yıldan daha sonraki yılın model yılını haiz olan araçların yaşının hesaplanmasında da tescil belgesinde yazılı model yılı dikkate alınacak.

gazetegebze


Anahtar Kelimeler: Hurda Araçta İndirimi Oldu

HEKİMLER ACİL İŞLEMLER DIŞINDA İŞ BIRAKTI.!

HEKİMLER BİRLİĞİ BAŞKANI KÜRŞAT ÖZKÖKTEN HAYATINI KAYBEDEN MESAİ ARKADAŞLARI AÇIKLAMASI.!

HELVADEREDE İÇİN EN UYGUN ADAY ARİF BAŞKAN!

HELVADERE EMİN ELLERDE .!

HELVADEREDE SEVİLEN BAŞKAN!

HELVADEREDE YETENEKLİ FEN İŞLERİ MÜDÜRÜ

AKSARAYDA EFSANE TAŞIMACILIK UYGUN FİYATLARIYLA GÖZ DOLDURUYOR.!

AKSARAY 'DA BİR İLK.BÜYÜK BAŞARI.!

BAŞARILI OKULA HİBE!

BAŞARILI ÖĞRENCİLER AKSARAY'A KATMADEĞER SAĞLAMAK İSTİYORLAR!

“ MEVSİMSEL GEÇİŞLERDE SOĞUK ALGINLIĞINA DİKKAT EDİLMELİ.”

AKSARAYDA BAŞARILI OKUL

AKSARAY ŞEHİT VE GAZİLER DERNEĞİ OLAĞAN SEÇİMİNİ YAPTI

AKSARAYDA BİLİM FUARINDA ŞEHİT YAVUZ ÇOBAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ÖN PLANA ÇIKTI.!

56 YIL AKSARAY’IN AYAKLARINA PRANGA VURULAN GÜN “1 HAZİRAN”

YAZARLAR