Kış mevsiminin gelmesi ile soğuk algınlığı ve grip şikâyetleri artmaya başladı. Mevsim değişikliği ile artan gripten korunmak için pratik tavsiyelerde bulunan Dr. Mustafa Kürşat Özkök, grip mikrobunun bağışıklık sisteminin güçsüz düşmesini fırsat bilerek geliştiğine dikkat çekti.
Dr. Mustafa Kürşat Özkök, ?Grip, Influenza adı verilen bir virüs tarafından oluşturulan, ani olarak 39°C üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtiler ile başlayan bir enfeksiyon hastalığıdır. Özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve kalp hastalığı, akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyretmekte ve ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlara yol açmaktadır? dedi.
NASIL BULAŞIR?
?Gribe yol açan Influenza virüsü çok kolay ve hızlı bulaşır? diyen Dr. Özkök, sözlerine şu şekilde devam etti: ?Öksürük ve hapşırıklar ile etrafa saçılan damlacıkların hava yolu ile bulaşması, hasta kişiler ile direkt temas edilmesi ve hasta kişilerin ağız-burun akıntıları ile temas etmiş eşyalar ile virüs bulaşabilir?
DR. ÖZKÖK GRİP AŞISININ
ÖNEMİNİ VURGULADI
Özkök: ?Dünya Sağlık Örgütü, T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından çeşitli gruplar, gribin olumsuz etkileri açısından risk grubu olarak tanımlanmaktadır. Sağlık otoriteleri, aşağıdaki gruba giren kişilerin her yıl aşılanmasını ?mutlak? önermektedir.
Grip aşısı, Dünya Sağlık Örgütü´nün koordinasyonu ile bir yıl önce salgın yapan virüs tiplerinin belirlenmesi sonucu geliştirilmekte ve aşının tipi de bu uygulamaya bağlı olarak her yıl değişmektedir. Grip aşısı, vücutta 1-2 hafta içinde koruyucu düzeye erişir. Eğer aşı, içerdiği virüs tipleri, salgınlara neden olan virüs tipine benzerse, sağlıklı erişkinlerde yaklaşık % 70 oranında etkilidir? dedi.
KİMLERE AŞI YAPILSIN?
65 yaşından büyük kişiler, şeker hastaları (diyabet), astım hastaları, kronik akciğer hastaları (bronşit vb.),kronik kalp ve damar sistemi hastaları, bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (kronik kan hastalığı, kanser hastalığı?), huzurevi, bakımevi vb ortamlarda yaşayanlar.
KİMLERE AŞI YAPILMASIN?
6 aydan küçük bebekler, yumurtaya karşı anafilaktik tarzda alerjisi olanlar (yumurta yediğinde alerjik şoka girenler), hamileliğin ilk 3 ayı içinde olan bayanlar (ancak doktor tarafından kesin gerekli olduğu tespit edilirse grip aşısı olabilirler)
GRİP VE SOĞUK ALGINLIĞINDAN
KORUNMAK İÇİN ÖNERİLER
Dr. Mustafa Kürşat Özkök, gripten korunmak için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:
1-Kahvaltı: Güne mutlaka iyi bir öğünle başlamalıyız. En önemli öğünümüz kahvaltıdır.
2-Hareket: Hareketli bir hayatı benimsemeliyiz. İşimize, okulumuza, çarşıya-pazara giderken mümkün olduğu kadar yürüyerek gitmeyi benimsemeliyiz.
3-Doğru nefes alıp verme: Doğru nefes almak, karnımızı şişirerek nefes almaktır. Böylece daha fazla oksijene sahip olabilir, geriye verirken de daha çok karbondioksit veririz.
4-Havalandırma: Evimizi, iş yerimizi mutlaka havalandıralım. Güneş varsa, mutlaka içerinin güneş ışığı almasını sağlamalıyız.
5-Doğal beslenme: Yediğimiz, içtiğimiz her şeyin doğal olmasına özen göstermeliyiz. Sebze ağırlıklı beslenmeliyiz.
6-Maske kullanma: Toplu taşıma araçlarında, okulda, işyerinde virüslerden korunmak için maske kullanmamız çok doğrudur. Yurtdışında pek çok ülkede gördüğümüz, bizde ise samimiyetsizlik gibi algılanan maske kullanımının yaygınlaşması gereklidir. Özellikle daha fazla hassasiyeti olan çocuk ve yaşlıların maske kullanmasını öneriyorum.
7-Klima: Klimaların mutlak surette bakımlarının özenle yapılması gerekiyor. Yoksa havadaki mikropların daha çok yayılmasına sebep olabilirler.
8-Hijyen: Çocuğumuza elini çok iyi yıkamasını, mikrop bulaştırmamak için hapşırırken eliyle yüzünü kapatmasını öğretmeliyiz.
SOĞUK ALGINLIĞI VE GRİPTEN
KORUNMAK İÇİN İPUÇLARI
1-Ellerinizi yıkayın: El yıkama ve kişisel hijyen gripten korunmada önemli yöntemlerdendir.
2-Mendil kullanın: Hapşırma ve öksürme sırasında tek kullanımlık kâğıt mendil kullanılmalıdır ve kullanıldıktan sonra etrafa temas ettirilmeden çöpe atılmalı ve daha sonra eller yıkanmalıdır.
3-Mendil yoksa hapşırma esnasında kolun iç kısmını kullanın: Bu şekilde eller kullanılmadan ağız kapatılır.
4-Yüzünüze dokunmaktan kaçının: Yanınızda soğuk algınlığı geçiren birisi varsa veya kapalı bir ortamda masa, sandalye gibi yüzeylere elinizle sık temas ediyorsanız, elinizi burun, ağız ve gözünüze götürmekten kaçınınız.
5-Sigara içmeyin: Sigara solunum yollarını irrite eder ve soğuk algınlığı ve diğer hastalıklara duyarlı hale getirir. Çocuklarınızın yanında sigara içmek onları da hastalıklara daha duyarlı hale getirir.
6-Paylaşmayın: Bardak, tabak veya diğer mutfak gereçlerini paylaşmayın. Kendi bardağınızı kullanın. Evde soğuk algınlığı olan bir kişinin bardağını, tabağını ayırın.
7-Eşyaları temizleyin: Mutfak ve banyo tezgâhlarını temiz tutun. Çocukların oyuncaklarını aralıklı olarak temizleyin.
8-Soğuk algınlığı olan bir kişiden uzak durun: Soğuk algınlığı olan bir kişi ile yakın ve uzun süreli temastan kaçının.
9-Kalabalık ortamlarda uzun süre bulunmayın: Kalabalık ortamlarda uzun süre bulunmak grip bulaşmasında etkili olduğundan, gerekli olmadıkça bu gibi ortamlardan uzak durulması önerilmektedir.
10-Sağlıklı yaşam sürün: İyi beslenmek, egzersiz, iyi bir uyku bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
Eğemen-Dilara ÇİFTCİ