Tarih: 22.07.2019 18:23

Eskil´de Lavanta Yetiştiriciliği

Facebook Twitter Linked-in

Aksaray´ın Eskil İlçesi´nde Lavanta Yetiştiriciliği Yapan Eskil´in Bayramdüğün Köyü´nden Mahmut Kesmez, Lavanta yetiştiriciliği hakkında bilgiler verdi.
Aksaray´ın geniş tarım arazileri bulunan yegane ilçesi Eskil´de alternatif tarım ürünlerine yönelim, gün geçtikçe artıyor. Buna örnek olarak gösterilecek, tarım ürünlerinden birisi de lavanta yetiştiriciliği oldu. Eskil´in Bayramdüğün Köyü´nde lavanta yetiştiriciliği yapan Mahmut Kesmez, Eskil´de yayın yapan Tuz Gölü Gazetesi ve Youtube Kanalı Tuz Gölü TV´ye bilgiler verdi.
Oğlunun Fransa´da okuduğundan bahseden Kesmez, ?Lavanta hakkında bir süredir araştırmalar yapıyordum. Lavantanın sivri sinek ve sinekleri barındırmadığını yaptığım araştırmalarda öğrendim. Bizim bu bölgeler çık besi ahırlarıyla dolu olduğu için, yaz aylarında kapıyı pencereyi açamazdık. Fakat şimdi köyde neredeyse sinek kalmadı diyebilirim.? Dedi.
Kesmez sözlerine şu şekilde devam etti:
?Şu an için bir dönüm bile olmayan arazide, lavanta yetiştiriyorum. Yıllık olarak masrafı yok. Çünkü kurak arazileri sevdiği için, sadece ilk ekildiği fide döneminde birkaç sefer su istiyor. Sonrasındaysa, çok az bir suyla yetişiyor. Bunun yanında, yağından yıllık olarak ortalama 2 Bin 500 ve 3 Bin TL gibi bir rakamı kazandırıyor bizlere. 
Benim oğlumun Antalya´da fabrikası var ve bunları biçip, ona gönderiyorum. Bunun yağı kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılıyor. Türkiye´de özellikle Isparta bölgesinde, son yıllarda lavanta yetiştiriciliği gelişmeye başladı ve ihracat gelirleri her geçen gün artıyor.
Bölgemizdeki su problemi ve lavantanın yüksek karı göz önüne alındığında, lavanta yetiştiriciliği çok önem kazanıyor. Şu an için sadece belki bir sulamayla mısırdan elde edilen gelir kazanılabiliyor. Bundan daha güzel bir kazanç kapısı olabilir mi?
Ayrıca, Fransa´da çiftçiler bunu tarlalarının etrafına ekiyor ki, bu haşerelerin birçoğunu kovduğu için tarım ürünlerine kimyasal ilaç kullanımı olmuyor. Buda ürünlerin hem organik, hem lezzetli hem de daha fazla verimli olmasını sağlıyor?

Tuz Gölü




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —