Çölyak Hastalığına Dikkat

Çölyak Hastalığına Dikkat

Aksaray salihler şehri Haberleri / Aksaray salihler şehri gazetesi

 

Gizli düşman gluten´

Çölyak hastalığı arpa, buğday, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten isimli bir maddeye ?vücut sistemi tarafından verilen anormal yanıt´ sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.
En sevdiğiniz yiyeceklerden uzak durmak zorunda kalmanıza neden olabilecek bu hastalığın adı çölyak ve tek tedavi şekli ise glütensiz beslenmedir. Bu hastalık ve ömür boyu glütensiz beslenme gerekiyor ve tedavi edilememektedir. Çölyak, kalıtsal bir hastalık olmasına rağmen, ailede hiç kimsede belirti ortaya çıkmasa dahi tek bir aile üyesinde ortaya çıkabilir ve 30-40 yaş aralığında daha sık görülmektedir.
?ÇÖLYAĞIN BİLİNMEYEN YÜZÜ?
Aksaray Çölyak Derneği,  Kültürpark Liva Cafe´de organize edilen programda bir araya geldiler.Çölyaklılar için yaşamın çok zor olması ve temel ihtiyaç olan ekmeğe dahi ulaşmakta zorluk çekmeleri nedeniyle bu derneği kurduklarını belirttiler.Toplantıya Aksaray Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Bülent Sueri ve çok sayıda davetli katıldı.
Çölyak Derneği Kurucu Başkanı ve aynı zamanda gıda teknolojisi öğretmeni olan Seda Özer, çölyak hastalığının kendisinde de bulunduğunu söyledi ve ekledi: ?2014 yılında kadın hastalığı ile başlayan rahatsızlıklarım sonucunda Ankara´da ameliyatlar geçirdim. Akabinde mide rahatsızlarım başladı ve mide ağrıları, kusma ve 1 ay içerisinde 15 kg kaybı yaşadım. Yapılan testler sonucunda çölyak hastası olduğumu öğrendim. Bu hastalık teşhisi aldığımda 44 yaşındaydım?
?İLK DEFA GLUTENSİZ PASTA TATTILAR´
3 kişi ile yola çıktıklarını belirten Özer, ?İnsanlar tarafından yanlış bilinen bir olgu ise bu hastalığın doğuştan olduğu fakat öyle değil. 60 yaşında teşhis konmuş hastalar tanıyorum. Yapılan toplantıya 20 yıllık çölyak hastası insanlar katıldı. Hatta ilk defa glutensiz pastayı 20 yıl sonra tadan üyelerimiz var. İlk küçük çaplı toplantı da 10 kişi olduk. Gittikçe büyüyen bir aile oluyoruz sayımız 40´lara ulaşmak üzere. İlk olarak sosyal medya aracılığıyla derneğimizi duyurmaya başladık. Radyo yayınında 3 saat boyunca canlı yayın yaptık. Burada gönüllülerimizle ve çölyak hastalığı olan insanlarla bugün burada buluştuk? diye konuştu.
?BİRÇOK PROJELERİMİZ VAR´
Glutensiz yaşamı kolaylaştırmak için çalışmalar yapmayı düşündüklerini ifade eden Özer, ?Bütün okullarda paneller ve seminerler vermeyi düşünüyoruz. Yemekhanelerle ilgili olarak da çölyak hastası olanlar için onlara özel yemekler getirilmesi ile ilgili planlarımız var. Belediye başkanımızın bu konuda yardım edeceğinin sözünü aldık. Çölyak hakkında insanlar çok bilgi sahibi değil? dedi.
Çölyak hastalığı ile 5 yıldır yaşamaya çalıştığını aktaran Ahmat Topal (29), ?Teşhisimi Aksaray´da koydular önce kanser dediler daha sonra çölyak hastası olduğumu öğrendim? şeklinde konuştu.
Hastalığın belirtilerle başladığını söyleyen Serpil Teksin (39), ?Bir dönem ayakta bile duramıyordum hatta 2 yıl yataklı hasta olarak yattım ve sürekli hastaydım ve teşhisimi çok geç koydular. Bu hastalık şiddetli mide ve baş ağrısı ile başladı. Hastalık teşhisi koyulana kadar çok zor zamanlar geçirdim? dedi.
Aksaray´da tahmini olarak 150 çölyaklı hastası olduğunun bilindiğini dile getiren Çölyak Derneği Kurucu Başkanı Seda Özer, ?Gerçekte bu sayının 2000´in kadar çıktığını düşünüyoruz. Bu yüzden çölyaklı hastalarımızı ve hasta yakınlarımızı derneğimizde görmek bizi mutlu edecek. Çölyak hastalığının maddi giderlerinin çok fazla olması nedeniyle dar gelirli aileler için yaşam daha zor olmakta? diye konuştu.
 
 
Eğemen- Şeyda Coşar


Anahtar Kelimeler: Çölyak Hastalığına Dikkat

HEKİMLER ACİL İŞLEMLER DIŞINDA İŞ BIRAKTI.!

HEKİMLER BİRLİĞİ BAŞKANI KÜRŞAT ÖZKÖKTEN HAYATINI KAYBEDEN MESAİ ARKADAŞLARI AÇIKLAMASI.!

HELVADEREDE İÇİN EN UYGUN ADAY ARİF BAŞKAN!

HELVADERE EMİN ELLERDE .!

HELVADEREDE SEVİLEN BAŞKAN!

HELVADEREDE YETENEKLİ FEN İŞLERİ MÜDÜRÜ

AKSARAYDA EFSANE TAŞIMACILIK UYGUN FİYATLARIYLA GÖZ DOLDURUYOR.!

AKSARAY 'DA BİR İLK.BÜYÜK BAŞARI.!

BAŞARILI OKULA HİBE!

BAŞARILI ÖĞRENCİLER AKSARAY'A KATMADEĞER SAĞLAMAK İSTİYORLAR!

“ MEVSİMSEL GEÇİŞLERDE SOĞUK ALGINLIĞINA DİKKAT EDİLMELİ.”

AKSARAYDA BAŞARILI OKUL

AKSARAY ŞEHİT VE GAZİLER DERNEĞİ OLAĞAN SEÇİMİNİ YAPTI

AKSARAYDA BİLİM FUARINDA ŞEHİT YAVUZ ÇOBAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ÖN PLANA ÇIKTI.!

56 YIL AKSARAY’IN AYAKLARINA PRANGA VURULAN GÜN “1 HAZİRAN”

YAZARLAR