Çiftçi tüccarın ayağına gidiyor

Çiftçi tüccarın ayağına gidiyor

Aksaray salihler şehri Haberleri / Aksaray salihler şehri gazetesi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde´nin Çiftlik ilçesi, Bozköy, Divarlı, Ovalıbağ, Azatlı kasabalarında buğday hasadı yapan çiftçilerle bir araya geldi, buğday çiftçisinin sorunlarını dinledi. TMO´nun buğdayda açıkladığı taban fiyatın Niğde´ye hiç uğramadığını söyleyen Gürer, ?Tüccar çiftçiye geçen yılın fiyatını veriyor, ortada ofis yok ki çiftçi ürününü satsın, artık durum o kadar vahim bir hale geldi ki çiftçi tüccarın ayağına gidiyor ürünümü al diye. Buğday hasadı başladı. Buğday için Toprak Mahsulleri Ofisi, taban fiyat olarak bin 350 liradan alım yapılacağını söylemişti fakat şu an Niğde´de çiftçi bin 100 liradan ürününü tüccara zor satıyor. Hatta çiftçi, tüccarın ayağına gidiyor ürünümü al diye. Geçen sene de bin 100 lira olan fiyat bu yıl da değişmedi fakat maliyet gelen zamlarla ikiye katladı.´´ dedi.

ÇİFTÇİ TÜCCARA HER ŞEKİLDE MAHKÛM
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın bu yıl buğday taban fiyatını ton başına bin 350 liradan açıkladığını hatırlatan Gürer, ?Konuşmasında Sayın Erdoğan, hububat alım fiyatını hasat dönemi başlamadan açıklayarak üreticinin emeğine göz diken fırsatçıların önüne geçileceğini söylemişti. ?TMO tarafından geçen yıl ton başına bin 50 liradan alınan sert ekmeklik buğdayın fiyatı bu yıl yüzde 29 artışla ton başına bin 350 lira olmuştur´ demişti. Bu fiyat Niğde´ye hiç uğramadı. TMO bölgede alım yapmıyor. Çiftçi bir traktör buğdayı Niğde´de ofise götürse 70 km yol, gidiş-geliş mazot parası da maliyete eklenecek. Tüccar peşin, 1100-1150 TL aralığı fiyat verince, çiftçinin depolama olağanı da yok, mecbur ürünü tüccarın verdiği fiyata satıyor? dedi.
DESTEKLER VE TEŞVİKLER ÇİFTÇİYİ SOLUKLANDIRMAYA YETMİYOR
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üreticinin maliyet artışına rağmen yapacak bir işi olmadığı için zoraki toprağını ektiğini belirterek, ?Kendi emeğini katmadan yaptığı maliyet hesabında gübre, ilaç, tohum, mazot ve elektriğe sürekli gelen zamlar çiftçiyi perişan ediyor. Çiftçi kredi kullanıp borçlanmış. Bu durumda nakit para gerek ki icralık olmasın. Tüccar bin 100 lira dediğinde çiftçinin fiyata hayır diyecek dermanı yok. Bölgede; fasulye, patates, buğday dönüşümlü ekiliyor. Su maliyeti de üreticiyi düşündürüyor. Suyu daha az verince verim düşüyor. Üretici tohumda da sorun yaşıyor, Bölgede genelde karabuğday ekiliyor. Bire on-on beş arasında tane verimi sağlanıyor. Girdi fiyatları, çiftçinin soluğunu kesme noktasına gelmiş. Destekler, teşvikler çiftçiyi soluklandırmaya yetmiyor. TMO fiyatı, çiftçi için yetersiz derken ortada TMO yok. Cumhurbaşkanının açıkladığı fiyat, Niğde´de çiftçi için sadece sözde kalmış. Tüccar geçen yıl fiyatından alım yapıyor. Çiftçi keseden yemeye devam ediyor? dedi
ÇİFTÇİ ÇOK MUTSUZ
Çiftçinin ektiğinin ve emeğinin karşılığını alamadığını ve bu sürecin ülkemizi ithal ürüne mecburiyetini artıracağını ifade eden CHP´li Gürer, ?Şu anda bölgede buğday, arpa, çavdar hasadı var ama çiftçi çok mutsuz. Tüccar, çiftçinin ürününü geçen yılla aynı fiyata alıyor. Çiftçi ektiğinin karşılığını alamıyor, sıkıntı büyük. Devletin açıkladığı bin 350 lira olan rakamı Niğde´de henüz gören yok? dedi.
ÇİFTÇİNİN NEFES ALACAK HALİ KALMAMIŞ
Çiftçinin ayrıca sulama suyunda büyük sıkıntısı olduğunu dile getiren CHP´li Gürer, çiftçi zor durumda, artık nefes alacak hali kalmamış. Çiftçi, ?Sulama için kuyu açtırmaya çalışıyoruz, diyorlar ki ?kooperatif bölgesisiniz kuyu açamazsınız.´ Kooperatife gidiyoruz, ?sulamanın saati 70 lira´ diyorlar. Elektrik, mazot, ilaç, gübre, tohum.. Bunların maliyetini saymıyoruz bile? diyor. Tabi bu ürünler yetiştirmesi zor ürünler. Ekimi, dikimi,  tohumu, gübresi, ilacı? İşçiliği, hiçbir çiftçi katmıyor hesaba zaten. Sulama suyu yeraltından kuyulardan elektrikle çıktığı için bu anlamda da ciddi bir maliyet artışı oluyor. Elektriğe gelen her zam çiftçiyi mahvediyor? dedi.

 Niğde Haber



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor