Aydoğdu Aksaray Sağlık Hizmetlerini Değerlendirdi

Aydoğdu Aksaray Sağlık Hizmetlerini Değerlendirdi

Aksaray salihler şehri Haberleri / Aksaray salihler şehri gazetesi

İlimiz Sağlık Hizmetlerinde imkânlarımız nispetinde en iyisini yapma gayreti içindeyiz. Çünkü halkımız her şeyin en iyisine layıktır.

Devlet hayatında bazen sorunların çözümü zaman alabiliyor. Yeni hastane binamızın çevre düzenlemesi ve temizliği konusu, şu anda hem Valiliğimizin hem Belediyemizin hem de Bakanlıklarımızın birinci gündem maddesidir. Yeni binaya taşınma ve çevresinin iskânının yeni olması elbette pek çok problemi beraberinde getirdi. Ancak henüz inşaat devam ediyor; ikinci binanın bitirilmesi ile çevre ve peyzaj düzenlemesi neticesinde daha güzel bir komplekse kavuşacağız İnşaAllah.

  •  Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Hepimizin çok iyi bildiği gibi Aksaray, yıllardır beklediği Tıp fakültesine 2015 yılında kavuştuktan sonra Aksaray Devlet Hastanesi, 2016 yılının Aralık ayı itibari ile Aksaray Eğitim Araştırma Hastanesine dönüştü.

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi 29 Ekim 2018 yılından itibaren 64 bin metre karelik kapalı alanı olan 540 yataklı yeni binasına taşınmıştır. İhalesi ve kontrolü tamamen Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmış olup geçici kabulü 31 Mart 2018´de yapıldı. Kati kabulü hala yapılmamış olup eksikler sürekli Bakanlığa bildirilerek tamamlanma cihetine gidilmektedir.

Yeni hastane ile yatış oranımız 2017 yılında %54, 2018 yılında %59 iken yatak sayısında %10 artışa rağmen 2019 yılı ilk 6 ayında %72,3 olmuştur. Ortalama olarak eskiye oranla günlük 30 fazla hastanın yatışı yapılmaktadır. Yatan hastadaki bu artış geçen senelere göre göreceli bir personel eksikliği oluşturmuştur.

Eski binaların 38 bin metre kare olması ve yeni hastane binasıyla kapalı alanın 64 bin metre kareye çıkması ile temizlik personeli sayısında eksiklik meydana gelmiştir. Bu personel açığı İŞ-KUR Toplum Yararı Programı ile giderilmeye çalışılmıştır.

Yapımı devam eden 200 yataklı 74 bin metre karelik ek bina inşaatı tamamlandığında büyük ihtiyaç karşılayacak; lâkin şu anda bir görüntü kirliliğine sebep olmakta ve çevre ile ilgili pek çok problemin çözümünü geciktirmektedir. Ne var ki her nimetin bir külfeti de elbette olacaktır.

  • Hekim ve Sağlık Personeli

Uzman sağlık personeli durumuna gelince; şu anda Hastanemizde 6 profesör, (genel cerrahi, cildiye, radyoloji, kalp damar cerrahisi, anestezi, acil tıp anabilim dallarında), 4 doçent (ortopedi, kardiyoloji, anatomi, tıbbi biyoloji) ve çeşitli branşlarda 27 öğretim üyesi doktor hizmet vermektedir.

2017 yılında uzman doktor sayısı birinci basamak hariç 130, 2018´de 143 iken, 2019 sene içerisinde 146´ya ulaşmıştır.

Ayrıca ilana çıkılmış ve başvuruları alınmış; 2 Profesör (anestezi profesörü, göz hastalıkları profesörü), 4 doçent (kardiyoloji, nükleer tıp, halk sağlığı, parazitoloji doçentleri), 10´u öğretim üyesi (genel cerrahi, kadın hastalıkları ve doğum, ortopedi, patoloji, çocuk hastalıkları, çocuk psikiyatri, FTR, farmakoloji, biyoistatistik, fizyoloji branşları) olmak üzere 16 klinisyen doktor 2 ay içinde üniversiteye dolayısıyla hastanemize başlayacaktır. Bu başvuruların 4´ü kurum içinden, 12´si dış kurumlardan gelecektir.

Bununla birlikte geçtiğimiz günlerde açıklanan 88. Dönem Devlet Hizmet Yükümlülüğü ile ilimize 1 ortopedi uzmanı, 1 dâhiliye uzmanı ve 53 pratisyen hekim olmak üzere 55 doktor ataması yapılmıştır. Eylül ayı iller arası atama döneminde 16 uzman hekim kadrosu açılmış olup içerisinde kadın doğum, nefroloji, plastik cerrahi, radyoloji gibi eksik branşlar mevcuttur.

Komşu illerde; Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi - bizden önce Eğitim Araştırma Hastanesi olmasına rağmen - uzman hekim sayısı 144, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi´nde ise toplam 84 uzman hekim vardır.

Ayrıca,

2016 yılında A grubu ameliyat sayısı 450,

2017 yılında A grubu ameliyat sayısı 826,

2018 yılında A grubu ameliyat sayısı 872 iken,

2019 yılı ilk 6 ayında bu rakam 520 olup artarak devam etmektedir.

2016 ? 2017 yıllarında acil servis başta olmak üzere ambulansla diğer illere aylık ortalama 160 sevk olurken, 2019 yılında ise aylık ortalama 75 sevk olmuştur. En düşük sevk sayısı Nisan 2019´da 55 sevkle olmuştur.

Bununla birlikte 2019 yılı öncesi ilimize ambulansla gelen sevk yokken 2019 yılı ilk sekiz ayında 38 vaka ambulansla ilimize getirilmiştir.

Ayrıca ayaktan sevk dediğimiz, poliklinikten başka ile Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi´nden sevkli gönderilen hasta sayıları;

2017 yılında 13613, 2018 yılında 8636, 2019 yılında yedi aylık döneminde 1868´dir.  Sadece ayaktan sevklerde yaşanan bu düşüşle yaklaşık 10.000 sevk azalmıştır.

Sevk sayılarında azalma ve başka illerden hastanemize sevk gelmesi, ilimizde bakılan hasta sayısına yapılan hizmeti artırmakta olup böylece geçmiş yıllara göre göreceli bir hekim azlığı oluşturmaktadır. Ve hekim ihtiyacımız artarak devam etmektedir.

  • Semt Poliklinikleri ve Sağlık Merkezleri

Öte yandan, 2018 yılı itibariyle bir olan semt polikliniği sayımız, Fatih mahallesine yeni açılan Muzaffer Çakır Semt Polikliniği ile ikiye çıkmıştır. Muzaffer Çakır Semt Polikliniği, 24 saat acil polikliniği, yedi adet uzman hekim polikliniği ve diş polikliniği ile C grubu bir ilçe devlet hastane kapasitesinde hizmet vermektedir. Sunulan hizmet mevcut talebi bölmemiş, kendi talebini oluşturmuştur. Acil servisten faydalanan hasta sayımızda toplamda geçen yılın ilk altı ayına göre 21.000 artmıştır. Geçen sene ilk 6 ayda acile yapılan başvuru sayımız 326.039, 2019 yılının ilk 6 ayında ise 347.224´dır.

Semt polikliniğinde açık olan kliniklerle birlikte Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesinde poliklinik sayıları azalmış ve göreceli bir hekim azlığı meydana gelmiştir.

İlerleyen dönemlerde yeterli hekim ve yardımcı sağlık personeli sayısına ulaştığımızda eski hastane binalarının olduğu mahallelerimizde semt polikliniklerinin açılması planlanmaktadır.

Acil Sağlık Hizmetleri

 

2017 yılı

2019 yılı

Günlük vaka sayısı

90

130

Toplam personel sayısı

277

338

İstasyon sayısı

17

20

 

  1. 2019 yılında dokuz adet sıfır ambulans alınmıştır.
  2. TOKİ (Cumhuriyet) mahallesinde hiç olmadığı için yeni istasyon açılmıştır.
  3. Coğlaki´de eksik olan istasyon yine bağışçı binası ile yakında hizmete girecektir.
  4. Ortaköy Devlet Hastanesi binasında bulunan 2 adet 112 istasyonu merkezde müstakil bir binaya taşınarak vakalara daha hızlı müdahale amaçlanmıştır.

Halk Sağlığı Hizmetleri

Toplam 59 Aile Sağlığı Merkezinde 132 aile hekimimiz vardır. Hekim başına 3146 Nüfus düşmekte olup Türkiye ortalamasının üzerindedir.

En büyük eksiklik Cumhuriyet Mahallesinde sağlık binası olmaması idi. Şehir merkezine yapılması planlanan Sağlıklı Yaşam Merkezi, Yatırımlar Genel Müdürlüğü ile görüşülüp buraya kaydırılmıştır. 112 istasyonu, Aile Sağlığı Merkezi,  diyetisyen ve diş polikliniği barındıran birim ileride semt polikliniği şeklinde değerlendirilebilir.

Ayrıca bu mahallemizde 2018 yılı sonu itibari ile 2 aile hekimliği birimi olan Musa İnceöz Aile Sağlık Merkezi açılmıştır. Yine Çiftlik Mahallesinde 2 aile hekimliğine sahip Muzaffer Ceylan ASM açılmıştır.

Bölcek mahallesinde 2 aile hekimliği birimi olan Servet Polat ASM ve Coglaki mahallesinde 3 aile hekimliği birimi olan Kahraman ASM açılacaktır. İnşaatı biten 9 aile hekimliğine sahip Taşpazar ASM yakında vatandaşlarımızın hizmetine girecektir. İnşaatı devam 6 aile hekimlik Paşacık ASM ve 112 istasyonu 2020 yılının başı itibari ile hizmete girecektir.

Böylece halkımızın aile hekimlerine ulaşması kolaylaşıp, hem hizmet sunumumuz artacak hem de hastane yükü azalacaktır.

Bilvesile Aksaray´ımız Sağlık Sektörüne hizmet veren herkese, başta bütün Sağlık Personelimiz olmak üzere, Sayın Valimize, Belediye Başkanımıza ve işçi-memur emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz.

Her şey daha yaşanabilir güzel bir Aksaray için.

 

 

 



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor