Sürenin bitiminden sonra sağlık yardımına ihtiyaç duyulması halinde;
Kurumun ilgili birimine müracaat ederek sözleşmeli ülkeden tedavi süresi için yeni belge talebinde bulunulur. Sözleşmeli ülkece, söz konusu belgenin düzenlenerek gönderilmesi halinde belgede belirtilen süre aralıklarında sağlık yardımlarından faydalanılır.
Daimi Olarak Ülkemizde İkamet Eden Yurtdışı Emeklilerinin Sağlık Yardımlarından Yararlanma Süresi Ne Kadardır ve Sağlık Yardımlarından Yararlanacak Aile Bireylerinin Belirlenmesi Ne Şekilde Gerçekleşir?
Ülkemizde daimi ikamet edenler sözleşmeli ülke sigorta kurumlarınca düzenlenen belgede kayıtlı sürede sağlık yardımın sona erdiğine dair bildirim gelinceye kadar sağlık yardımlarından yararlanırlar.
Daimi ikametlerde kimlerin sağlık yardımlarından yaralanacakları sözleşmelere göre değişmektedir.
Almanya, Avusturya, Hollanda, Belçika, Fransa, Çekya, K.K.T.C. Lüksemburg ve Hırvatistan sözleşmelerinde aile bireyleri Kurumumuz mevzuatına göre, diğer ülke sözleşmelerinde ise aile bireyleri ilgili ülke mevzuatına göre belirlenmektedir.
Daimi ikametlerde sağlık yardım hakkı belgeleri sözleşmeli ülke sigorta kurumlarınca bir yıllık ya da yardım hakkının kapatılacağı tarih bildirilmeden Kurumumuza gönderilmektedir.
Ancak yurtdışı sigortalıları sağlık yardımı alırlarken ilgili hastalık kasaları çeşitli gerekçelerle bu yardım hakkını sona erdirmektedir.
Yurtdışı sigortalılarının sağlık yardımlarının devam edip etmediğinin kontrol edilmesi amacıyla “Sosyal Güvenlik Sözleşmesine Göre Acil Haller Kapsamında Sağlık Yardım Belgesi” ile “Sosyal Güvenlik Sözleşmelerine Göre Sağlık Yardım Belgesi” 6 aylık dönemlerle düzenlenerek ilgilere verilmektedir.
Yardım Hakkı Belgesi Olmadan Tedavi Bedellerini Kendileri Ödeyen Yurtdışı Sigortalıları Tedavi Bedelini Nereden Alacaklardır?
Bağlı olduğu sigorta kurumundan sağlık yardımını almasını sağlayan belgeyi (formüler) almadan ülkemizde sağlık yardımlarını kendi imkânları ile karşılayan yurt dışı sigortalısı raporlarını ve harcamalarına ait faturaları alır. Kayıtlı olduğu ülkeye döndüğünde sağlık harcamalarına ilişkin raporlarını ve faturalarını bağlı olduğu sigorta kurumuna ibraz ederek gider iadesi talebinde bulunur. Bu durumda; talebi alan sigorta kurumu sözleşmede hüküm bulunması halinde rapor ve faturaları Kurumumuza göndererek yapılan tedavi için ülkemizde belirlenmiş ücretin bildirilmesini talep eder. Kurumumuzca o tedavi için öngörülen ücret ilgili kasaya bildirildiğinde, kasa bildirilen miktarı ilgiliye gider iadesi olarak öder.
5510 sayılı Kanunun 4/1-a kapsamındaki kişilerin hangi şartları taşımaları durumunda sözleşmeli ülkelerde sağlık yardımlarının Kurumca karşılanması için formüler düzenlenir?
5510 sayılı Kanunun 4/1-a kapsamındaki kişilere, sigortalılık niteliğinin yitirilmemiş olması, aynı işyerinde veya aynı işverenin farklı işyerlerinde İş Kanununa göre izin hakkının kazanılması, sağlık yardım hakkının açık olması durumunda sağlık yardım hakkı formüleri yıllık ücretli izin süresi kadar uzatılır.
Şimdi de kısaca nakit ödeme desteğinden bahsedeceğim.
NAKİT ÜCRET DESTEĞİ
4447 ayılı işsizlik sigorası kanununun 24. madesi ne göre; 17.04.2020 iş sözleşmesinin bulunduğu iş veren tarafından ücretsiz izne ayrılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçileri kapsıyor şimdilik sadece üç aylık bir süreyi kapsıyor.yani 15.07.2020 tarihine kadar geçerli ancak,sayın cumhurbaşkanımızca uzatılabilecektir.
BU işçilerin her hangi bir yaşlılık aylığı da almamış olmaları gerekiyor.Günlük 39.24- TL aylık net 1.164.24.-TL olacaktır.
Nakit ücret desteği alanların genel sağlık sigortalılıkları 5510 s kanunun 60-g maddesi kapsamında ancak GSS primleri iş kur tarafından ödenecektir.
Hepinize sağlıklı ve huzurlu Ramazanlar diliyor,Yazılarımızı sokağa çıkma yasağı nedeniyle kalmaya devam ettiğimiz Altınova daki Reyhan Bağımızdan göndermeye devam ediyoruz. hepinize selam ve saygılarımı arzediyorum
Aksaray Haber,Salihler şehri gazetesi,Aksaray Haberleri