AKSARAYLI GAZETECİDEN ESKİL İÇİN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

AKSARAYLI GAZETECİDEN ESKİL İÇİN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber

AKSARAYLI GAZETECİDEN ESKİL İÇİN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Aksaraylı Gazeteci Mehmet Emin Öztürk ,Eskil siyaseti ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu.Açıklama şu şekilde.

Eskil siyaseti gerçekten iyi bir şekilde incelenmesi gereken ve üniversite tezlerine bile konu olacak bir siyasi döngünün ve açmazın en güzel örneklerinden birisidir.
1984 yılına kadar ağalar dönemi yaşanmış. Bu tarihe kadar Mutlular, Koyuncular, Tüzünler, Meraller gibi dönemin zengin ağaları belediye başkanlığı koltuğuna oturmuş.
1984 yılında Necati Başkanın 27 yaşında bu ağalar dönemini sonlandırmasıyla birlikte Eskil siyaseti için yeni bir çağ açılmış. Fakat ağalar döneminden, hatıra kalan ve hala lakabı da “ağa” diye anılan Şerafettin Meral iki sefer başkanlık koltuğuna oturmuş.
Çok ilginçtir ki, 1984 – 2020 yılları arasında geçen 36 sene iki isim arasında gitmiş gelmiş. 4 dönem Necati Başkan kazandı, iki dönem onun desteklediği aday olan Niyazi Başkan ve iki dönemde Şerafettin Meral o koltuğa oturan isimler oldu. 
Burada gözle görülür bir gerçek var ki, Necati Başkan bu 36 yıl içerisinde kazanma anlamında çok başarılı bir siyaset yaptı. Öyle ya da böyle 6 seçim akşamında yüzü güldü.
Ve bu 6 seçim kazanan Necati Belgemen'in geçen seçim Eskil'de aynı soy isme sahip sadece 66 oyu vardı. Eskil'de Necati Başkanın destekleriyle iki dönem belediye başkanı olan ve öncesinde de AK Parti'den aday olduğu seçimde 2034 oy alan Niyazi Başkanınsa sadece ve sadece 11 aynı soy isimle seçmeni vardı.
Eskil'de ağalar döneminden sonra seçim kazanan ama yukarıda belirttiğim gibi ağalar döneminin esintilerini üzerinde barındıran bir Şerafettin Başkan var, seçim kazanan. Onunda Meral soy ismine sahip 408 oyu var.
Tabii ki bu verilerde kız aldıkları, kız verdikleri halası, dayısı, bacanağı yok. Ama gerçekten çok ilginç bir durum değil mi?
Normal şartlarda, sülalesi kalabalık olan kişinin sürekli seçim kazanması beklenir. Fakat Eskil'de ağalar döneminden sonra 758 oy veren Mutlu soyadına sahip olan Mutlular sülalesinden hiç belediye başkanı çıkmamış. 490 Altan soy isimli seçmen hiç Altan'lardan bir belediye başkanı seçmemiş. Yine 444 aynı soy isimli seçmeni olan Koyunculardan seçimle bir belediye başkanı çıkmamış.
Gelelim son yerel seçime:
Seçimin birincisi Eskil'de sadece 66 Belgemen soyadlı seçmeni olan Necati Belgemen kazanırken, yine Eskil'de sadece ve sadece 15 Zavlak soyadlı seçmeni bulunan Mustafa Zavlak, 4537 oy alarak ikinci sıraya yerleşti.
Belki rakamlarla çok hemhal olup kafanızı karıştırdım bilmiyorum ama mevzuyu daha iyi anlamanız için rakamları vermem gerekiyordu. Şu bir gerçek ki, Eskil'de seçim kazanacaksan akraban pek olmayacak.
Bu yukarıda verdiğim rakamlarla kanıtlanmış bir şey. Eğer akrabanın kalabalık olması bir dezavantaj değil de avantaj olmuş olsaydı seçimi Necati Belgemen değil de Eskil'deki ikinci büyük sülale olan Altanların soy ismine sahip Süleyman Altan kazanırdı.
Her zaman dediğim gibi, bir yerde sayı artıkça birlik ve beraberlik ruhu aidiyet duygusu düşer. Ve daha da garibi bu düşen aidiyet ve sahiplenme duygusu ayağına takılır her fırsatta. 
“Bak daha emmisinin oğlu oy vermiyor” cümlesini duymamak emmioğlundan gelecek olan 10 oydan daha kıymetli.
Önümüzdeki haftada Necati Belgemen'in Eskil siyasetinde nasıl 6 seçim kazandığını ve neyi doğru yaptığını dilim döndükçe anlatmaya çalışacağım. Bu şekilde sayısının ne kadar olacağını bilmediğim bir seriye giriyoruz.
Umutla kalın!



HEKİMLER ACİL İŞLEMLER DIŞINDA İŞ BIRAKTI.!

HEKİMLER BİRLİĞİ BAŞKANI KÜRŞAT ÖZKÖKTEN HAYATINI KAYBEDEN MESAİ ARKADAŞLARI AÇIKLAMASI.!

HELVADEREDE İÇİN EN UYGUN ADAY ARİF BAŞKAN!

HELVADERE EMİN ELLERDE .!

HELVADEREDE SEVİLEN BAŞKAN!

HELVADEREDE YETENEKLİ FEN İŞLERİ MÜDÜRÜ

AKSARAYDA EFSANE TAŞIMACILIK UYGUN FİYATLARIYLA GÖZ DOLDURUYOR.!

AKSARAY 'DA BİR İLK.BÜYÜK BAŞARI.!

BAŞARILI OKULA HİBE!

BAŞARILI ÖĞRENCİLER AKSARAY'A KATMADEĞER SAĞLAMAK İSTİYORLAR!

“ MEVSİMSEL GEÇİŞLERDE SOĞUK ALGINLIĞINA DİKKAT EDİLMELİ.”

AKSARAYDA BAŞARILI OKUL

AKSARAY ŞEHİT VE GAZİLER DERNEĞİ OLAĞAN SEÇİMİNİ YAPTI

AKSARAYDA BİLİM FUARINDA ŞEHİT YAVUZ ÇOBAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ÖN PLANA ÇIKTI.!

56 YIL AKSARAY’IN AYAKLARINA PRANGA VURULAN GÜN “1 HAZİRAN”

YAZARLAR