AKSARAYLI EMEKLİ SGK MÜDÜRÜNDEN AÇIKLAMA .KIDEM TAZMİNATI ALABİLMENİN AYRINTILARI

AKSARAYLI EMEKLİ SGK MÜDÜRÜNDEN AÇIKLAMA .KIDEM TAZMİNATI ALABİLMENİN AYRINTILARI

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber

AKSARAYLI EMEKLİ SGK MÜDÜRÜNDEN AÇIKLAMA .KIDEM TAZMİNATI ALABİLMENİN AYRINTILARI

Kıdem tazminatı almanın püf noktaları vardır. Kendi isteğiniz ile işten çıksanız bile bu püf noktalara uyarak tazminat alabilirsiniz. Kıdem tazminatı işten çıkanlar açısından en büyük güvencelerden birisidir. Tabi her şeyde olduğu gibi kıdem tazminatı alma hakkı kazanabilmeniz için kıdem tazminatı alma şartını sağlamanız gerekiyor. Bu yazımızda  tazminat alma şartlarının püf noktalarını, kıdem tazminatı alma koşullarını ayrıntılı olarak anlatacağız.

İşyerinden tazminat alma yolları nelerdir ?

Tazminat için gereken şartlar aslında çok da fazla değildir. Kıdem tazminatı almanın şartlarından en önemlisi işyerinde en az 1 yıldır çalışıyor olmanız. Eğer işyerinde en az 1 yıllık çalışmanız yoksa işyeri tazminat alma şartlarından en önemlisini sağlamamış olursunuz. Bu yüzden tazminat almanın şartları arasındaki bu temel şartı sağlamak ve tazminat almak istiyorsanız işe giriş tarihinizden itibaren en az 1 yıllık sürenin geçmesini bekleyin. 

Kıdem tazminatı alma adına aranan bir diğer önemli şart ise işten kendi isteğiniz ve kusurunuz dışında ayrılmanız. Eğer kalkar da işverene istifa dilekçesi verirseniz kıdem tazminatı almak için şartlar arasında olan kendi isteği ile ayrılma şartını sağlamayacağınızdan işveren size tazminat ödemek zorunda kalmaz.

Tabi kendi isteği ile işten çıkan işçi işten çıkış tazminatı alma şartları açısından bazı istisnai durumlar var. Bu istisnai durumları sağlıyorsanız tazminat almak için şartları sağlamış olursunuz. Bu istisnai durumları kısaca şöyle sıralayabiliriz; evlenen kadın işçinin resmi evlilik nedeniyle kendi isteği ile işten çıkması, askerlik sebebi ile işten çıkma, sağlık sorunları nedeniyle işten ayrılma, emeklilik sebebi ile işten ayrılma, ölüm ya da işyerindeki zorlayıcı sebepler.

Yukarıda sayılan kıdem tazminatı alma yolları şartlarını sağlıyorsanız işveren size tazminatınızı ödemesi gerekir. Kıdem tazminatı koşulları arasında olan 3600 günden tazminat hususu çalışanlar tarafından yanlış anlaşılmaktadır. 3600 günle ssk tazminat hakkı elde edebilmeniz için ilk SGK giriş tarihinizin 08.09.1999 tarihinden önce olması ve en az 3600 günü tamamlamış olmanız ayrıca SGK’ya 3600 günle emeklilik yazısı talebinde bulunduğunuz tarihten önceki son 7 yıl içerisinde ssk hizmetinizin en az 3,5 yıldan fazla olması gerekiyor.

Şunu da belirtelim ki;Basın  sektöründe çalışan ve denizcilik sektöründe çalışanlarda 08.09.1999 dan önce işe giriş olsa ve 3.600 gün sigortalılık süresi dolsa bile kıdem tazminatı alabilmek için bu şartlar yeterli olmıyacaktır.

 Tabi akla şu soru geliyor. 2000 yılından sonra işe girenler tazminat alarak işten çıkamaz mı ?

2000 yılından sonra sigortalı olanlar kıdem tazminatı alabilir mi ?Tazminat alma koşullarından olan işyerinde 1 yılı tamamlamış olmak ve çıkışın işveren tarafından verilmesi halinde tazminat alabilirsiniz. Ancak kıdem tazminat alma şartlarından birisi olan emeklilik gerekçesi ile işten ayrılarak tazminat alma hakkından yararlanmak istiyorsanız ve SGK ilk tescil tarihiniz 2000’den sonra ise 3600 günle kıdem tazminatı haklarından yararlanamazsınız. Çünkü ilk defa 08.09.1999-30.04.2008 tarihinden sonra sigortalı olan kadın ve erkeklerin yaştan emeklilik için 25 yıllık sigortalılık süresi ve 4500 günü ya da 7000 günü tamamlaması gerekiyor.

Hal böyle olunca 2000’den sonra ilk defa ssk, bağkur ya da herhangi bir kapsamda girişi olanlar 3600 günle kıdem tazminatı alma şartlarını sağlayamaz. Şöyle ki toplamda en az 7000 günü tamamlamanız ya da en az 25 yıllık sigortalılık süresi ve 4500 günü tamamlamanız halinde tazminat alma şartları arasında olan emeklilik gerekçesi ile işten ayrılma şartını sağladığınızdan SGK’dan yazı alarak işverenden tazminatınızı talep edebilirsiniz.

Raporla tazminat almak mümkün mü ?

İşyerinden kendi isteğinizle ayrıldığınızda tazminat alma taktiklerinden birisi de sağlık gerekçesi ile işten ayrılmaktır. Bunun için işyerinde çalışmanızı olumsuz yönde etkileyecek engel durumunuzun olması ve bunun da tam teşekküllü heyet raporu ile belgelenmesi gerekmektedir. Bu raporu alıp işverene vererek işten çıkmanız durumunda işverenin tazminat ödemesi gerekmektedir.

Gelecek hafta  bir başka konuda veya TBMM deki torba yasa  netleşirse o konuda sizlerle birlikte olacağız inşallah.Bu yazılarımızı gönderdiğimiz İzmir Dikili de ki Reyhan bağımızdan hepinize sağlıklı ve hayırlı günler diliyorum efendim. Hoşça kalın.

 



HEKİMLER ACİL İŞLEMLER DIŞINDA İŞ BIRAKTI.!

HEKİMLER BİRLİĞİ BAŞKANI KÜRŞAT ÖZKÖKTEN HAYATINI KAYBEDEN MESAİ ARKADAŞLARI AÇIKLAMASI.!

HELVADEREDE İÇİN EN UYGUN ADAY ARİF BAŞKAN!

HELVADERE EMİN ELLERDE .!

HELVADEREDE SEVİLEN BAŞKAN!

HELVADEREDE YETENEKLİ FEN İŞLERİ MÜDÜRÜ

AKSARAYDA EFSANE TAŞIMACILIK UYGUN FİYATLARIYLA GÖZ DOLDURUYOR.!

AKSARAY 'DA BİR İLK.BÜYÜK BAŞARI.!

BAŞARILI OKULA HİBE!

BAŞARILI ÖĞRENCİLER AKSARAY'A KATMADEĞER SAĞLAMAK İSTİYORLAR!

“ MEVSİMSEL GEÇİŞLERDE SOĞUK ALGINLIĞINA DİKKAT EDİLMELİ.”

AKSARAYDA BAŞARILI OKUL

AKSARAY ŞEHİT VE GAZİLER DERNEĞİ OLAĞAN SEÇİMİNİ YAPTI

AKSARAYDA BİLİM FUARINDA ŞEHİT YAVUZ ÇOBAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ÖN PLANA ÇIKTI.!

56 YIL AKSARAY’IN AYAKLARINA PRANGA VURULAN GÜN “1 HAZİRAN”

YAZARLAR