Yem fiyatlarına ardı ardına yapılan zamlar nedeniyle üretmekte güçlük çeken üreteciler üretmek yerine hayvanlarını kesime götürmeye başladı.
Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da üreticiler yem fiyatlarına yapılan zamlardan dolayı üretmekte güçlük çekiyor. 1 ay içerisinde 2 kez zam alan yem fiyatları üreticilerin belini bükerken, birçok üretici üretimi bırakıp hayvanlarını kesime götürmeye başladı. Sektör temsilcileri ise bu duruma bir an önce bir önlem alınması gerektiğini belirterek, süt fiyatlarının da revizeden geçirilmesinin kaçınılmaz olduğunu belirtti.
Konuyla ilgili bilgiler veren Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bekir Kayan, 1 ay içinde yem fiyatlarına 10 TL zam geldiğini belirterek, “Son 1 ay içerisinde aşağı yukarı 10 liraya yakın bir zam geldi. Bu 0üreticisizi gerçekten hayvancılık yapamaz duruma getirdi. Yani 100 liranın üzerinde ya da yüz liraya yakın yem fiyatları var, yemlerin çeşitlerine göre. Bunu engellemek için biran önce Ulusal Süt Konseyi’nin süt fiyatlarını yeniden revize etmesi gerektiğini düşünüyorum. Bununla ilgili de gerekli işlemleri bakanlığımızın da çalışmalarla yaptığını biliyoruz ama biraz hızlı hareket ederlerse, biran evvel yeni süt fiyatlarımızı açıklarlarsa, yem ile ilgili de en azından engel koyarlarsa” dedi.
“Üretim durursa hayat durur”
Üreticilerin cebine süt parası girmeden yeme yapılan zamlarla bu paraların üreticinin cebinden alındığına dikkat çeken Başkan Kayan, “Her şey üreticilere geliyor, yem satan firmalara kimse müdahale etmiyor. Bunun bir çözümünü, formülünü bulmak gerektiğini düşünüyorum. Daha süte zam fiyatı açıklanacağı zaman yeme arka arkaya 2 kere zam geldi. Yeni süt fiyatları üreticinin cebine girmeden yemciler üreticilerin cebinden bunları aldılar. Yem fiyatlarına yapılan son zamlardan sonra üreticiler artık üretmeyi bırakmak zorunda kalıyor ve hayvanlarını kesime götürmek zorunda kalıyor. Bunların biran evvel durdurulması için gerekli revizenin yapılması gerektiğini düşünüyorum. Üretim durursa hayat durur. Bu insanlar üretmediği sürece şehirdeki insanlar yaşayamaz. Özellikle şu pandemi döneminde üreticinin ne kadar önemli olduğunu bütün insanlarımız bunu anladı. Biz dışarı bağımlı olmak istemiyoruz. Süt konusunda, et konusunda. Yani yeter ki bize imkan verilsin, biz üretmeye, her zaman üretmeye, her türlü koşullarda üretmeye hazırız” şeklinde konuştu.