AKSARAYDA NORA ANTİK KENTİNDE ÇALIŞMALAR BAŞLIYOR

AKSARAYDA NORA ANTİK KENTİNDE ÇALIŞMALAR BAŞLIYOR

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber

Nora Antik Kenti, Aksaray'a 30 kilometre mesafedeki Helvadere Kasabası sınırları içerisinde kalan Hasandağı'nın eteğinde geniş bir alanda yer almaktadır. Antik kentte Roma ve Bizans döneminden kalma şehir kalıntılarına ulaşılmaktadır ve kent döneminde önemli bir askeri merkezdir. "Nora, Viranşehir ve Mokisos" isimleriyle de anılan bölgenin geniş bir yaşam alanı olduğunu, antik kentin bulunduğu alanda ve özellikle yamaç kısımlarında önemli yapı kalıntılarının mevcuttur.
Nora Antik Kenti içinde fazlasıyla kilise kalıntılarına rastlanmıştır. Nora Antik Kenti'nden ele geçirilen kalıntılarının çoğu Bizans döneminden kalmıştır. Çeşitli freskler, kiliseler, akropol ve küçük kale de günümüze kadar gelen yapılar arasında gösterilmektedir. Ancak bir bazilika bulunmamaktadır. Aksaray'ın tarihi yapılarından olan Nora Antik Kenti'nin özellikle freskleri görülmeye değerdir. Bir gezi planı yaparken bu antik kenti de eklemek güzel vakitler geçirmenizi sağlayacak.Bozkırın efendisi Hasan Dağı ve Anadolu kültürü adına VERİLEN güzel bir haber Aksaraylılar da heyecan yarattı.Pek çok kişinin adını bile duymadığı, binlerce yıldır sönmüş volkanın koynunda saklanan Mokisos antik kentinde 2021 yılında kazılar başlıyor!Son yıllarda Aksaray kamuoyunda adı sıkça anılan NORA ismi Eski Adı Efor olan Alışveriş Merkezi ne verilerek dikkati çekmişti.Aksarayın en büyük alış veriş Merkezine Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçilen işadamı Adem Girgin kendi doğduğu toprakları unutmayarak Hasandağı yöresini hatırlatması adına yönetime sunduğu teklifle AVM nin ismini NORA CİTY olarak değiştirtmişti, böylece tarihi bir kalıntıyı gündemde tutarak hafızalarda yer bulmasına vesile olmuştuNora Antik Kenti artık devletin gündemine girdi ödenekleri ayrıldı Kazı çalışmaları öncesi, bu yaz Mokisos’ta yaklaşık bir ayı bulan yoğun bir arazi çalışması yapıldı

Bu kapsamda, 1500 metrelik gezi güzergâhı oluşturuldu, giriş kapısı, Türkçe ve İngilizce bilgilendirme, yönlendirme tabelaları ve haritalar yerleştirildi.Akademisyenler, mimar ve mühendisler, bilimsel ve teknik çalışmalar da gerçekleştirdi. Proje, Aksaray Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü başkanlığında yürütülüyor. Kazı ekibi şu şekilde oldu; : Doç. Dr. B. Tolga Uyar : Dr. Can Erpek : Mehmet Serhat Aydemir / Fieldtech Mühendislik.

Aksaraywebtv



HEKİMLER ACİL İŞLEMLER DIŞINDA İŞ BIRAKTI.!

HEKİMLER BİRLİĞİ BAŞKANI KÜRŞAT ÖZKÖKTEN HAYATINI KAYBEDEN MESAİ ARKADAŞLARI AÇIKLAMASI.!

HELVADEREDE İÇİN EN UYGUN ADAY ARİF BAŞKAN!

HELVADERE EMİN ELLERDE .!

HELVADEREDE SEVİLEN BAŞKAN!

HELVADEREDE YETENEKLİ FEN İŞLERİ MÜDÜRÜ

AKSARAYDA EFSANE TAŞIMACILIK UYGUN FİYATLARIYLA GÖZ DOLDURUYOR.!

AKSARAY 'DA BİR İLK.BÜYÜK BAŞARI.!

BAŞARILI OKULA HİBE!

BAŞARILI ÖĞRENCİLER AKSARAY'A KATMADEĞER SAĞLAMAK İSTİYORLAR!

“ MEVSİMSEL GEÇİŞLERDE SOĞUK ALGINLIĞINA DİKKAT EDİLMELİ.”

AKSARAYDA BAŞARILI OKUL

AKSARAY ŞEHİT VE GAZİLER DERNEĞİ OLAĞAN SEÇİMİNİ YAPTI

AKSARAYDA BİLİM FUARINDA ŞEHİT YAVUZ ÇOBAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ÖN PLANA ÇIKTI.!

56 YIL AKSARAY’IN AYAKLARINA PRANGA VURULAN GÜN “1 HAZİRAN”

YAZARLAR