Aksaray’da Deprem Olmaz Söylemleri Tarihe Karıştı

Aksaray’da Deprem Olmaz Söylemleri Tarihe Karıştı

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber

Türkiye'nin en tehlikeli görülen deprem alanı oranı yüzde 42'den yüzde 17'ye indi. Yeni deprem haritasında aralarında Adana; Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri, Kırşehir, Malatya, Muğla, Mersin, Samsun, Şanlıurfa ve Van'ın da bulunduğu 46 ilin deprem riski azaldı. Yeni haritada 6 ilin ise deprem riski arttı. Bu iller; Tekirdağ, Aksaray, Karaman, Rize, Erzurum ve Trabzon.
Türkiye'de yapılan yeni inşaatlarda, verilen yeni imarlarda dikkat edilmesi gerekli olan jeofizik zemin inceleme zorunluluğu, yani 30 metreye kadar zeminin yapısı, zeminin direncinin incelenmesi zorunlu hale geldi. Yenilenen haritayla belli yerlerin deprem tehlikesi arttı, belli yerlerin deprem tehlikesi azaldı. O nedenle de Türkiye'deki deprem tehlike durumu değişti" dedi. 
Uzmanlar  Türkiye'de deprem tehlike durumunun değiştiğini ve yenilenen 'deprem tehlike haritası'nın e-devlet üzerinden incelenebileceğini belirterek, özellikle gayrimenkul satın alacakların belirli bölgelere yakınlığına göre değil, bina zemininin sağlamlığına göre tercih yapmaları gerektiğini söyledi.

Aksaray’da yıllardır vatandaş başta olmak üzere tüm etkilileri rehavete iten ve bu nedenle de hiçbir önlem alınmayan; “Aksaray’da Deprem Olmaz. Aksaray Deprem Kuşağında değil”  söylemleri bilgisizlikmi yoksa yeteneksizlikmi

2016 Yılında yaşanan ve etkisi Aksaray’da da ciddi biçimde hissedilen Adana Depremi ile kafalarda oluşan “Acaba?” şeklindeki soru işaretleri Niğde Bor ve Aksaray Akçakent’te yaşanan depremler ile “Aksaray’da da Deprem Olurmuş” şeklinde netleşirken, yaşanan ve Aksaray’ın tümünde ciddi biçimde hissedilerek tedirginliğe ve korkuya neden olan depremler pek çok soruyu da beraberinde getirdi. Hissedilen son deprem ile birlikte vatandaşların kafalarında oluşan en önemli sorulardan birisi de, Aksaray’daki yapıların ne kadarı 6 şiddeti ve civarında bir depreme karşı dayanıklı? Jeoloji Mühendisleri Odası 1999 dan sonra yapılan binaların sorunsuz olduğu yönünde açıklamalar yaparken, öte yandan da Deprem Riski Taşıyan Bölgeler içerisinde 2016 yılına kadar 4. Bölge olarak (Yani deprem olma riski çok az olan bölgeler içerisinde) kabul edilen Aksaray’da bu tarihe kadar yapılan binaların kaç şiddetinde bir depreme dayanıklı olarak yapıldığı yönünde net açıklamalar yapmayarak (yapamayarak) olası bir deprem halinde vatandaşların büyük tehlike içerisinde olup olmayacakları konusuna açıklık getirmemeleri. Jeoloji Mühendisleri Aksaray’dan geçen Tuz Gölü Fay Hattı’nın 6 ile 7 şiddeti arasında bir deprem üretme olasılığı konusunda hemfikirler. Yine açıklamalardan anladığımız yaklaşık 600 yılın üzerinde deprem hareketliliği göstermeyen Tuz Gölü Fay Hattı’nın bir deprem üretme riski de oldukça yüksek. Ancak, tüm bunlar göz önüne alındığında başta Aksaray Valiliği ve Aksaray Belediyesi olmak üzere hiçbir kurum bu konuda şu ana kadar herhangi bir ciddi çalışma başlatmış gibi görünmüyor. Geçtiğimiz haftasonu yaşanan ve hepimizin korku ile hissettiğimiz, hatta evlerimizi terketmemize neden olan depremlerin ortaya çıkardığı gerçek, 2006 yılından bu yana Deprem Riski konusunda 2. Bölge olarak kabul edilmeye başlayan Aksaray’da artık her an deprem olma olasılığının bulunduğu. Zemin olarak çok sağlam bir yapı üzerinde olmayan şehirde eğer 2016 ya kadar yapılan binalarda 5. Bölge kıstasları göz önüne alınarak binaların yapımına izin verilmişse, o zaman bu binaların hepsi 6 ve civarında yaşanabilecek olası bir depremde büyük hasar görecek demektir. O nedenle de vatandaşlar belediye öncelikli olarak yetkililerden bu konuda acil bir açıklama bekliyorlar.

Muhammed  Küçüker- Gökhan Uzun



HEKİMLER ACİL İŞLEMLER DIŞINDA İŞ BIRAKTI.!

HEKİMLER BİRLİĞİ BAŞKANI KÜRŞAT ÖZKÖKTEN HAYATINI KAYBEDEN MESAİ ARKADAŞLARI AÇIKLAMASI.!

HELVADEREDE İÇİN EN UYGUN ADAY ARİF BAŞKAN!

HELVADERE EMİN ELLERDE .!

HELVADEREDE SEVİLEN BAŞKAN!

HELVADEREDE YETENEKLİ FEN İŞLERİ MÜDÜRÜ

AKSARAYDA EFSANE TAŞIMACILIK UYGUN FİYATLARIYLA GÖZ DOLDURUYOR.!

AKSARAY 'DA BİR İLK.BÜYÜK BAŞARI.!

BAŞARILI OKULA HİBE!

BAŞARILI ÖĞRENCİLER AKSARAY'A KATMADEĞER SAĞLAMAK İSTİYORLAR!

“ MEVSİMSEL GEÇİŞLERDE SOĞUK ALGINLIĞINA DİKKAT EDİLMELİ.”

AKSARAYDA BAŞARILI OKUL

AKSARAY ŞEHİT VE GAZİLER DERNEĞİ OLAĞAN SEÇİMİNİ YAPTI

AKSARAYDA BİLİM FUARINDA ŞEHİT YAVUZ ÇOBAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ÖN PLANA ÇIKTI.!

56 YIL AKSARAY’IN AYAKLARINA PRANGA VURULAN GÜN “1 HAZİRAN”

YAZARLAR