Aksaray İYİ PARTİ Milletvekili Sayın Ayhan EREL, İlimiz Aksaray’ın köylerden göç vermemesi için tarım ve hayvancılığa gereken desteğin verilerek, ülkemiz ve ilimiz adına üretime katkı vermek ve insanlarımızın, hem geçimlerini sağlamak hem de üretimde yer almalarını sağlamak amacı ile TBMM Başkanlığına araştırma önergesi verdi.
Milletvekili EREL yapmış olduğu yazılı açıklamada ;”Aksaray İlimiz köylerden sürekli göç vermektedir, vatandaşlarımızın %70 tarım ve hayvancılıktan geçimini sağlamaktadır. İlimizde tarım ve hayvancılığa gereken desteğin verilmesi amacı ile en son meclis başkanlığına artırma önergemi sundum. Aksaray’ımız hak ettiği değeri görene kadar ve Aksaray’ımızın sorunlarının çözülmesi için her platform da dile getirmeye devam edeceğim.
Aksaray Milletvekilimiz Sayın EREL’İN vermiş olduğu önerge şu şekildedir.
Aksaray; Edirne, İstanbul, Ankara, Adana, İskenderun karayolu ile Samsun, Kayseri, Konya, Antalya karayolu üzerindedir. Doğuda Nevşehir, Güneydoğuda Niğde, Batısında Konya ve Kuzeyde Ankara ile Kuzeydoğuda Kırşehir ile çevrilidir. Yüzölçümü 7626 km²’dir. Aksaray’ın Merkez, Ağaçören, Eskil, Gülağaç, Güzelyurt, Ortaköy, Sultan Hanı, Sarıyahşi olmak üzere 7 ilçesi, 192 köy ve kasabası bulunmaktadır.
Aksaray yüzey şekilleri itibariyle düzlüktür. Denizden 980 metre yükseklikte yer alır. İlin güneydoğusunda Hasandağı (3268 m); kuzeyi, orta bölümünden ayıran noktada uzanan ve Hasandağı ile birleşen Ekecik Dağı (2137 m) bu yaylada yer alan yüksekliklerdir. Aksaray’ın orta kesimleri, kuzeyi, güneyi tamamen ovalıklarla kaplıdır. Güneyde Obruk Platosu’nun uzantısı ve Aksaray Ovası bulunur. Aksaray, etrafı kuzeyde, Kuzey Anadolu (Karadeniz), güneyde Güney Anadolu (Toros) Dağları; doğusu yüksek Doğu Anadolu Platosu, batısında İç Batı Anadolu yüksek platosuyla çevrili olan Orta Anadolu Bölgesi’nin Tuz gölü havzasında yer alır. Deniz etkisinden tamamen mahrumdur. Yüzölçümü 7626 km² olan ilin, 5713 km²’si tarım arazisi, çayırlık, otlaklar ve meradır.
Aksaray İline 7 ilçe, 41 belde ve 151 köy bağlıdır. Aksaray’ın sosyo-ekonomik yapısı tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Faal nüfusun % 70’i tarım ve hayvancılıktan geçimini sağlamaktadır. İlimizde, toprakların % 54,4’ü tarıma elverişli olup, geri kalan % 45,6’sı ise çayır, mera, bozuk ormanlık ve tarıma elverişsiz ormanlardır.
Tarım ve hayvancılıkla geçinen İl, köylerden sürekli göç vermektedir. İlimiz Aksaray’ın köylerden göç vermemesi için tarım ve hayvancılığa gereken desteğin verilerek ülkemiz ve ilimiz adına üretime katkı sağlamak ve insanlarımızı hem geçimlerini sağlamak hem de üretimde yer almalarını sağlamak amacı ile Anayasanın 98, İç tüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca bir meclis araştırması açılmasını arz ederim
Aksaray Haber,Salihler şehri gazetesi,Aksaray Haberleri