Aksaray Tarımda İlerleyecek

Aksaray Tarımda İlerleyecek

Aksaray salihler şehri Haberleri / Aksaray salihler şehri gazetesi

Türkiye´de "tahıl ambarı" olarak anılan İç Anadolu Bölgesinin temel ekonomisi tarıma dayanmaktadır. İklimin yarı kurak karakterine rağmen, çok geniş alanlar tarıma ayrılır. Bölgenin tarımı iklim şartlarına bağlıdır. Özellikle yağışlarının yetersizliği veya gecikmesi, tahıl üretiminde önemli dalgalanmalar meydana getirir.
Aksaray´ın da önemli bir tarım bölgesi olduğunun altını çizen Ziraat Yüksek Mühendisi Ramazan Akçay, ?Çiftçilik mesleği de artık profesyonelleşme yolunda gidiyor. Ürün çeşitliliğimizde de son yıllarda bir artış görülmektedir. 2020 yılında tarım ürünlerinin bir getirisi olacağı kanaatindeyim ?dedi.
İşini severek ve benimseyerek yapan çiftçilerin karlı çıkacağını aktaran Akçay, ?Çiftçiliğimizi entegre bir şekilde yapmak zorundayız. Çünkü zaman onu gerektiriyor. Hayvancılık ve tarım iç içe olmak zorundadır. Çünkü hayvanın gübresi bizim için en değerli organik materyaldir. Çiftçi hayvancılık yaparken kaba yem ihtiyacını da kendisi tedarik ettiği zaman işleri daha kolay şekilde devam edecektir ?şeklinde konuştu.
?Aksaray şeker pancarı
üretim merkezi olabilir´
Aksaray´ın hubabat ağırlıklı bir bölge olduğundan söz eden Akçay, ?  Sulu arazimiz olsa bile özellikle kıraç alanlarda arpa ve buğday üretimi çok yüksek seviyededir. Acıpınar, Ulukışla, Topakkaya, Çimeli, Baymış, Sapmaz, Acıpınar, Yeşiltepe ve Tol bölgemizde çerezlik ayçiçeği üretimi vardır. Bu yıl şeker pancarında bir artış bekliyoruz. Çünkü kotalarımızda bir miktar artış oldu. Aksaray önümüzdeki yıllarda şeker pancarı üretim merkezi olabilir. Ayrıca iki bölgeye şeker pancarı ithal ediyoruz? diye konuştu.
?Yoncanın başkenti Aksaray´
Aksaray´ın ilçelerinde ve köylerinde farklı hububat çeşitlerinin yetiştiğini söyleyen Akçay, ?Özellikle Sultanhanı,Yenikent bölgesinde ciddi bir şekilde yonca ekimi var.Ayrıca şeker pancarı ve dane mısır da  ekilmektedir. Eşmekaya ve Eskil bölgemizde son yıllarda dane mısır ve yağlı ay çekirdeği ekimi fazlalaşmaktadır. Ortaköy bölgesinde nohut ekimi vardır. Gülağaç, Güzelyurt ve Helvadere bölgemizde kısmi olarak patates ekimi vardır ?ifadesinin kullandı.
Aksaray´ın yarı kurak bir iklim bölgesine sahip olduğunu Akçay, önümüzdeki aylarda kar yağışının olmasının beklendiğini söyledi.
Son zamanlardaki yağışların çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü dile getiren Akçay,  ?Hem toprağın gölen ve tavını katması için hem de ovamızda ciddi anlamda yer altından sulama için kar yağışlarının olması gerekiyor. Bu durum yer altı sularının beslenmesi açısından iyi olacaktır. Önümüzdeki aylarda yağışa ihtiyacımız var ?diye konuştu.
Aksaray´da meyve üretim işinin olmadığını dile getiren Akçay ?Sebzecilik de amatör olarak yapılıyor. Gücünkaya ve Laleli bölgesinde patlıcan, domates ve biber gibi sebzelerin ekimi yapılmaktadır. İlerleyen zamanlarda Aksaray bölgesinde meyveciliğin yaygınlaşacağını ümit ediyorum? dedi.

Eğemen-Şeyda COŞAR



Anahtar Kelimeler: Aksaray Tarımda İlerleyecek

HEKİMLER ACİL İŞLEMLER DIŞINDA İŞ BIRAKTI.!

HEKİMLER BİRLİĞİ BAŞKANI KÜRŞAT ÖZKÖKTEN HAYATINI KAYBEDEN MESAİ ARKADAŞLARI AÇIKLAMASI.!

HELVADEREDE İÇİN EN UYGUN ADAY ARİF BAŞKAN!

HELVADERE EMİN ELLERDE .!

HELVADEREDE SEVİLEN BAŞKAN!

HELVADEREDE YETENEKLİ FEN İŞLERİ MÜDÜRÜ

AKSARAYDA EFSANE TAŞIMACILIK UYGUN FİYATLARIYLA GÖZ DOLDURUYOR.!

AKSARAY 'DA BİR İLK.BÜYÜK BAŞARI.!

BAŞARILI OKULA HİBE!

BAŞARILI ÖĞRENCİLER AKSARAY'A KATMADEĞER SAĞLAMAK İSTİYORLAR!

“ MEVSİMSEL GEÇİŞLERDE SOĞUK ALGINLIĞINA DİKKAT EDİLMELİ.”

AKSARAYDA BAŞARILI OKUL

AKSARAY ŞEHİT VE GAZİLER DERNEĞİ OLAĞAN SEÇİMİNİ YAPTI

AKSARAYDA BİLİM FUARINDA ŞEHİT YAVUZ ÇOBAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ÖN PLANA ÇIKTI.!

56 YIL AKSARAY’IN AYAKLARINA PRANGA VURULAN GÜN “1 HAZİRAN”

YAZARLAR