ASÜ´nün, şehirdeki sanayi gelişmelerindeki son durum, ihtisaslaşma, yeni üretim alanları, bilimsel ve teknolojik imkânlar ve yapılabilecek çalışmalar konusunda düzenlediği istişare toplantısı, AK Parti Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu ve Organize Sanayi Bölgesi İşadamları Derneği (OSİAD) mensuplarının katılımı ile gerçekleştirildi.
- Tüm Uygulamalarımızda, Toplum Katkısını Ön Planda Tutuyoruz -
Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, akademi ve sanayi birlikteliğinin kapsamlı şekilde sağlanması durumunda, Aksaray´ın yeni bir ufka, yeni bir üretim kültürüne sahip olabileceğini ve bu durumun da istihdama ciddi katkılar sağlayabileceğini söyledi.
Sabah kahvaltısı ile başlayan toplantıda, bir durum değerlendirmesi yapan Rektör Şahin, bugüne kadarki uygulamaların tamamında, toplum katkısını her zaman en önde tuttuklarını söyledi. Her kalemde pek çok çalışma yaptıklarını ve sanayinin de bu kalemler arasında yer aldığını söyleyen Şahin, ?Sanayimizi kapsayan çalışmalarımızdan birisi Merkezi Laboratuvarımızın geliştirilmesi oldu. Bu merkez, 300´ün üzerinde cihazın bulunduğu, sanayicinin de işlerini kolaylaştıran pek çok analiz ve değerlendirmenin yapılabildiği bir nokta. Merkezimizi geliştirmeye yönelik çalışmalarımız hale devam ediyor. Bu kapsamda, yakın havzada bulunan üniversitelerle anlaşmalar yaptık. Yani gerek akademisyenlerimiz, gerekse sanayicimiz, diğer üniversitelerdeki imkânlardan da faydalanabiliyorlar. Bir diğer çalışmamız, Teknoloji Transfer Ofisimizi daha etkin hale getirmek oldu. Üçüncü olarak ise TEKNOPARK çalışmalarına ivme kazandırdık. TEKNOPARK´ı, ilk etapta var olan bir bina üzerinden şekillendireceğiz. Konuyla alakalı Bakanlıklar nezdinde görüşmeler yaptık, yapıyoruz. Kısa süre önce Teknoloji ve Sanayi Bakanlığından bir heyet kampüsümüze gelerek, gerekli saha incelemelerini yaptı? dedi.
- ASÜ, 2006 Sonrası Kurulan 50 Üniversite Arasında İlk 10´da -
İhtisaslaşma sürecine dikkat çeken ve bu sürece sanayicilerinin katkısının çok önemli olduğunu belirten ASÜ Rektörü, ihtisaslaşmanın, üniversiteleri, birbirine benzer çalışmaların dışında, özel alanlara da yönlendirmek adına geliştirilen bir sistem olduğunu vurguladı. ASÜ´nün, spor ve sağlık alanında ihtisas üniversitesi olarak seçildiğini anımsatan ve aslında bu durumun hem şehir, hem de ASÜ açısından bir ödüllendirme olduğunu kaydeden Şahin, ?İhtisaslaşmanın doğru anlaşılması gerekiyor. Türkiye´de, 2006 sonrası kurulan 50 civarında üniversite var. Biz, tüm bu üniversiteler içinde ilk 10´dayız. İhtisaslaşmayla birlikte üniversitemiz, bir üst faza taşınmış oldu? dedi. Süreç içerisinde ASÜ´den, spor ve sağlık alanında üretime dönüşebilecek fikirler ve projeler oluşturmasının beklendiğini söyleyen Prof. Şahin, ?Üniversite bu noktada bir yatırımcı veya üretici konumunda değil; projeyi ürettikten sonra sanayiciye sunarak, onun üretilmesine yönelik çaba gösteren bir konumdadır. Neler üretilebileceğiyle alakalı bir sınırlama da yok. Sporcu eldiveni, özel sporcu kıyafeti, sporcu beslenmesine yönelik gıdalar, engellilerin spor yapmasına uygun cihazlar, yaraları iyileştiren bir merhem? Bunların hepsi, bir bölümü veya daha fazlası olabilir. Süreç boyunca biz, projelerin Aksaray´da üretilmesini sağlamak adına, sanayicilerimizin kapısını sürekli çalacağız? şeklinde konuştu.
- Aksaray´ın Fark Oluşturabileceği Yeni Alanlara Yönelmeliyiz -
İhtisaslaşmanın, Aksaray´ı ön plana çıkartacak bir süreç olduğunu ve özel bir merkez haline getirebilme potansiyelini de barındırdığının altını çizen ASÜ Rektörü, yapılabilecek çalışmaları şu şekilde örneklendirdi: ?Şehrimizde bazı spor dallarına yönelik üretimleri ve etkinlikleri arttırmak mümkün olabilir. Örneğin; yamaç paraşütü. Bu sporun en iyi yapılabileceği yerler arasında Hasadağı ilk sıralarda yer alıyor. Yamaç paraşütüne dair gereken tüm aksamların Aksaray´da üretilmesine kafa yorabiliriz. Öte yandan Aksaray, üretim dışında, bu sporun öğrenildiği bir merkez de olabilir. Neticede, biz bu alanda üretim yapsak da yapmasak da, dünyada birileri bunu yapıyor. Şehrimizde yapabilirsek, önemli bir kazanım elde etmiş oluruz. Fark oluşturabileceğimiz bir diğer branş ise okçuluk. Okçuluk, bizim ata sporumuz ama ok, ithal edilen bir malzeme ve çok pahalı. Bunu çok ucuza üretmemiz gerekiyor. Ancak o zaman okçuluk herkesin yapabildiği bir spor haline gelir. Hali hazırda akademisyenlerimiz, bu hususta özel patent çalışmaları yapıyor. Ok üretimi noktasına da kafa yorabiliriz. Bisiklet sporu da şehrimiz için ayırıcı bir özelliğe sahip olabilir. Özellikle son yıllarda, sağlıklı yaşam vurgusuyla bisiklet öne çıkan bir araç. Bisiklet veya bisiklet parçalarını üretmek noktasında Aksaray´da gayret gösterebiliriz. Ar-Ge´yi üniversitenin, üretimi sanayicinin yaptığı ve Aksaray´ın kalkındığı, markalaştığı bir süreç oluşturmak mümkün.?
- Aksaray, Sanayi Bakımından Öne Çıkmayı Başaran Bir Şehir -
AK Parti Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu da, Aksaray´ın, sanayi bakımından öne çıkan bir şehir olmayı başardığını söyleyerek, 1989´da vilayet olan Aksaray´ın, aradan geçen zaman zarfında ciddi bir büyüme yaşadığını anımsattı. Sanayi üretimi noktasında da bu gelişmelerin görüldüğünü kaydeden Aydoğdu, ?Bir dal seçilip, o alanda ihtisaslaşmaya çalışmak son derece anlamlı. Zaten şehirde belli bir dinamizm, bir hareket, yeni bir arayış ve teşebbüs gayreti var. Gerek bilimsel açıdan, gerekse yasal ve uygulanabilirlik açısından imkânlarımızı gözden geçirmek suretiyle, hedeflerimize ulaşabiliriz. Bunu, hep birlikte tartışarak geliştireceğiz? dedi. Bu noktada üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını da belirten Aydoğdu, ?İnsanları teşvik eden en önemli dinamik başarıdır. Başarmak, bir motivasyon ve manevi bir doyum sağlar. Bu işlere başladığımızda hızlı şekilde ilerleyebileceğimiz kanaatindeyim. Belirli aralıklarla sanayimizin ne durumda olduğunu anlamaya ve geliştirmeye yönelik toplantılarımız devam edecek. Bilimsel olarak ortaya konulan veriler de, attığımız adımları daha anlamlı hale getirmektedir? dedi.
-Şehrin Avantajları, Birebir Ziyaretlerle Yatırımcılara Anlatılmalı -
OSİAD Başkanı Serdar Öngün ise Aksaray´ın yatırım imkânlarının, sektörel bazda bire bir ziyaretlerle anlatılmasının faydalı olabileceğini söyledi. Aksaray´ın çok avantajlı bir coğrafyaya sahip olduğunu ve şehrin avantajlarının daha etkili şekilde anlatılması gerektiğini söyleyen Öngün, ?Siyaset, akademi ve iş dünyasının potansiyeli çerçevesinde oluşturulacak bir altyapıyla, yatırımcıların Aksaray´ı daha yoğun tercih etmesi adına çalışmalar yapılmalı. Çünkü yatırımcıların Aksaray´ı fark etmesi gerekiyor. Bu farkındalık, sektör temsilcilerine yönelik birebir ziyaretlerle çok daha etkili olabilir? dedi. Bir takım gelişmeler münasebetiyle, büyükşehirlerdeki yatırımcıların, yönünü Anadolu´ya çevirdiği gerçeğine vurgu yapan OSİAD Başkanı, bunun çok iyi değerlendirilmesi gerekliliğine vurgu yaparak, stratejik ürünler, otomotiv ve savunma sanayi gibi alanların olabilirliğinin de tartışılmasının faydalı olacağını söyledi.
AK Parti İl Başkanı Hüseyin Altınsoy, Merkez İlçe Başkanı Hamza Aktürk, sanayiciler ve ASÜ temsilcilerinin katıldığı toplantı, işadamlarının soru, görüş ve önerilerinin alınması ile tamamlandı
Aksaray Haber,Salihler şehri gazetesi,Aksaray Haberleri