Tarih: 23.12.2019 10:20

Aksaray da Halı Dokuma

Facebook Twitter Linked-in

Günümüzde halı dokuma kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alıyor. Halı yapımı; uzun zaman ve yılların tecrübe ve birikimini gerektiriyor.
32 yıldır yöresel ürünleri pazarlayarak Amerika´ya gönderdiklerini söyleyen Mustafa Keser, ?Halıcılık köklü geçmişin ilmek ilmek dokunduğu, atılan her düğümde günümüze geleneklerin taşındığı özgün bir el sanatıdır. Bize gelen halıların tamamını yurtdışına gönderiyoruz. Büyük ebatta olanlar Amerika´ya küçük ebatta olanlar Avrupa´ya, Çine gidiyor. Türkiye´ye gelen turistlerin yoğunluğu Çin´den geliyor ?dedi.
15 YILDIR AKSARAY´IN HİÇBİR
KÖYÜNDE HALI DOKUNMUYOR
İç Anadolu´ya ait tüm halıları ellerinde bulundurduğunu dile getiren Keser, ?Taşpınar, döşeme altı halı, yağcıbedir halıları, yuntdağı halıları, arısama halıları ve gözlü kuyu halıları gibi birçok çeşitlerimiz var. Taşpınar halıları taban, çift somya, minder, namazlağı, yastık, heybe ve eğerlik örtüsü adı verilen çeşitlerde dokunmuştur. Döşeme altı halıları geleneksel motiflerin daha çok kullanıldığı halılardır. Desen, renk, kalite bakımından diğeri arasında farkı bellidir. Yağcıbedir halılarının ipi kök boyalarla boyanır, boyaları solmaz. Yani her bir halının ayrı bir özelliği ve emeği vardır. Eski dönemde dokuma sanatı da işçilik de çok güzeldi. 15 yıldır Aksaray´ın hiçbir köyünde halı dokunmuyor. Mesleğin de sonu gelmek üzere. 1-2 yıl sonra tamamen biteceğini düşünüyorum? diye konuştu.
Bambu adı verilen makine halılarının işlerini sekteye uğrattığını aktaran Keser, ?Küçük ebadından büyük ebadına kadar el dokuması adı altında satış yapıyorlar. Bu halılar makine ile 10 dakika içinde yapılıyor. El dokuması halılar, 2 yıla yakın süre içerisinde emekle yapılıyor. Turistler bu halıları bilmeden alıyor. Bu halılara el halısı görüntüsü veriyorlar. Bunları ipek olarak satıyorlar? şeklinde konuştu.
El emeği halıların bakımının çok kolay olduğunu ekleyen Keser, ?Toz, toprak gibi maddeleri içine almaz. Yüzünde tutar. Sağlıklı da bir ürün diyebiliriz. Sık yıkamayı da gerektirmez. Makine halısının yapılan incelemeler sonucunda halının arkasına sertleşmesi için sürdükleri ürünün sigaradan daha tehlikeli olduğunu ve çocuklarda lösemi hastalığına neden olduğu saptanmış. Moda adı altında sağlığa zararlı ürünleri kullanmak çok tehlikeli? dedi.

Eğemen-Şeyda Coşar




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —