“ MEVSİMSEL GEÇİŞLERDE SOĞUK ALGINLIĞINA DİKKAT EDİLMELİ.”

“  MEVSİMSEL GEÇİŞLERDE  SOĞUK ALGINLIĞINA DİKKAT EDİLMELİ.”

Aksaray haber,salihler şehri gazetesi.

  Bu ayki konuğumuz, Özel Aksaray hasta hanesinde görev yapan Dr. Furkan Yusuf İlgün.  Ülkemizde mevsimsel geçişlerin bulunduğu bir ortamda ,soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlarda  yapılması gerekenler ve önlemler  hakkında  İlgün ‘ün  görüşlerini aldık.

Dr.Yusuf İlgün, yaptığı açıklamada, mevsim geçişlerinde soğuk algınlığının, hasta sayısı açısından ön sıralarda gelmesine vurgu yaptı. İlgün, soğuk algınlığı ve grip  salgınının, özellikle yaşlı gruplarda olmak üzere her gruptan insanın sağlığını olumsuz etkilediğini anımsattı. Bunun da sebebinin genellikle virüs kaynaklı enfeksiyonlardan kaynaklandığını belirtti ve vatandaşlara  uyarılarda bulundu.

Yaşlılar ve Kronik Rahatsızlığı Olanlar Risk Altında

 Özellikle, RSV infüelenza gibi grip semptomlarının sebebi olan virüs kaynaklı hastalarda, bunların bilinen bir tedavisinin olmadığını ifade eden İlgün. fakat yaşlı , düşkün veya bağışıklık sistemi yetersiz hastalar risk altında oldukları için,.bu grup hastalara  verilebilen bazı tedbirlerin  mevcut olduğunu vurguladı. Sağlıklı ve ek bir hastalığı olmayan hastalarda bu virüsün sebep olduğu enfeksiyonlar kendiliğinden iyileşebilir dedi.

Mevsimsel Geçişlerde Vaka Sayısı Artar

Hastalıkla ilgili kısaca bilgi veren Dr.Yusuf ,Bu hastalıkta ,gerekli semptomlar tedavi edilince akıntı kesilir. Ateş var ise ateş düşürülür dedi. Boğaz veyahut eklem ağrılarında, ağrı kesiciler kullanılır. Bu aylarda, gerek toplu yaşantının artması, gerek soğuk algınlığı sebebiyle, kişiden kişiye bulaşması sebebiyle genel vaka sayılarında artış olduğunu ifade etti.Bilimsel açıklamalarlada bunun ispat edildiğine vurgu yaptı.

Toplu Yerlerde Maske Kullanılmalı

Kişilerin sağlıkları koruma adına, genel bakımlarına ve uyku düzenlerine dikkat etmeleri gerektiğini belirten Dr.İlgün,semptom gösteren kişilerden uzak durmaları ve maske kullanımına özen gösterilmesine vurgu yaptı. Antibiyotiklerin bu tip enfeksiyonlar da fayda vermediğini ifade eden İlgün, aksine antibiyotikler, bakterilere direnç kazandırmakta ve bakterili enfeksiyon geçiren hastalarda fayda vermemektedir dedi. Kişilerin bu mevsim geçişlerinde toplu yerlerde bulunmak zorunda iseler, maske kullanmaları  gerektiğini özellikle vurgulayan İlgün,maske, hem kişinin kendisini koruması hem de hastalığın yayılmasını engeller dedi.

Risk Grubu Aşı Yaptırmalıdır

Dr.Yusuf,bu mevsim geçişlerinde, kronik rahatsızlığı olanlar, risk taşıyanlar ve bağışıklık sistemi düşük olan hastaların grip aşısı yaptırmalarının önemine dikkat çekerek konuşmasına şöyle devam etti. “Grip aşısı ile koronavirüs aşısı beraber yapılması önerilmez ve yapılması riskli.Aralarında en az 1 haftalık zaman olması gerekir. Çünkü aşıdan aşıya risk faktörü değişebileceği gibi ,MRNA aşısı canlıdır. Dolayısıyla grip aşısı da canlı olduğundan dolayı problemler ortaya çıkabileceğine  vurgu yaptı.

C vitamini ve Kontrol Önemli

Dr.İlgün,bu mevsimde yenen herhangi bir şey soğuk tüketilmemeli diyerek ,bol meyveli ve mevsimsel sebzeler tüketilmelidir dedi.Özellikle ,C vitamini zengin gıdalarla beslenmenin, hastalıktan korunmada önemli olduğuna vurgu yaptı.Dr İlgün son olarak tedbirli olunmasını tavsiye ederek,şunları söyledi.

“Yoğun ateş, halsizlik, eklem ağrıları, düşmeyen ateş, balgamsız dirençli öksürük gibi semptomları olan kişiler, koronavirüsü akılda bulundurulmalıdır.Bu tür şikâyetleri olanlar en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı, gereken tahlil, tetkik ve muayene sonucunda kontrollerini yaptırarak, gerekli ilacı temin edip, önerildiği şekilde kullanmalıdır.” Diyerek sözlerini tamamladı.Bizlerde kendisine teşekkür ediyoruz.

AKSARAY HASTAHANESİ DOKTORLARI VE PERSONELİNE, AKSARAYLI VATANDAŞLARIMIZA HİZMET KONUSUNDA  YAPTIKLARI KATKILARINDAN DOLAYI TEŞEKKÜR EDİYORUZ.



HEKİMLER ACİL İŞLEMLER DIŞINDA İŞ BIRAKTI.!

HEKİMLER BİRLİĞİ BAŞKANI KÜRŞAT ÖZKÖKTEN HAYATINI KAYBEDEN MESAİ ARKADAŞLARI AÇIKLAMASI.!

HELVADEREDE İÇİN EN UYGUN ADAY ARİF BAŞKAN!

HELVADERE EMİN ELLERDE .!

HELVADEREDE SEVİLEN BAŞKAN!

HELVADEREDE YETENEKLİ FEN İŞLERİ MÜDÜRÜ

AKSARAYDA EFSANE TAŞIMACILIK UYGUN FİYATLARIYLA GÖZ DOLDURUYOR.!

AKSARAY 'DA BİR İLK.BÜYÜK BAŞARI.!

BAŞARILI OKULA HİBE!

BAŞARILI ÖĞRENCİLER AKSARAY'A KATMADEĞER SAĞLAMAK İSTİYORLAR!

“ MEVSİMSEL GEÇİŞLERDE SOĞUK ALGINLIĞINA DİKKAT EDİLMELİ.”

AKSARAYDA BAŞARILI OKUL

AKSARAY ŞEHİT VE GAZİLER DERNEĞİ OLAĞAN SEÇİMİNİ YAPTI

AKSARAYDA BİLİM FUARINDA ŞEHİT YAVUZ ÇOBAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ÖN PLANA ÇIKTI.!

56 YIL AKSARAY’IN AYAKLARINA PRANGA VURULAN GÜN “1 HAZİRAN”

YAZARLAR