Aksaray´da ayakkabı tamirciliği yapan İlyas Salman, ilkokul yıllarında çırak olarak başladığı mesleği 30 yıldır devam ettiriyor.
Bu sanatı severek yaptığını belirten Salman, ?Ayakkabı tamiri deyip geçmemek lazım. Bu da bir sanat. Ben bu sanatı öğrenip ustası olmak için 30 yılımı verdim. Yeni nesil bu mesleği sevmiyor, haliyle çırak yetişmiyor. Aksaray´da bu sanatı yapan az kişi kaldık ama hayatımızı revam ettirebiliyoruz. Karınca kararınca işimiz oluyor. Eskiden ayakkabı yırtılınca yenisi zor alınırdı hal böyle olunca tamir işimiz daha çok olurdu. Kıymetli olurdu eşyalarımız. Şimdi öyle değil alım gücü var insanların, ayakkabı yırtıldığı zaman yenisini alabiliyorlar? dedi.
?EN AZ İKİ ÇİFT AYAKKABINIZ OLSUN´
Deri montların tamir işlerini de yaptığını belirten Salman: ?Deri montta, ayakkabılarda imitasyon kullanmayın. Koku yapar uzun ömürlü olmaz, tamir tutmaz. Çıkan ayakkabıların çoğu imitasyon maalesef. bir başka önerimde imkan varsa en az iki çift ayakkabınız olsun, üç dört gün birini giyin sonra ayakkabıyı dinlendirin diğerini giyin. Bu sayede ayakkabılarınız uzun ömürlü olur? şeklinde konuştu.
?BİZİM İÇİN ÖNEMLİ OLAN
MESLEK ÖĞRENMEKTİ´
Salman, son olarak şunları kaydetti: ?Günlük çorbamız kaynıyor. Bundan 30 yıl önce ayakkabı dükkanları çok fazlaydı. Git gide azaldı bu sayı. Her tamircinin yanında bir çırak yetişirdi. Şimdi gençlerin zorunlu eğitiminin bitmesi 18 yaşını buluyor. 18 yaşındaki bir gence de çıraklık yaptıramıyorsunuz. Bunun yanı sıra gelen ilk işin parasını soruyor. Bizi babamız büyüklerimizin yanına çırak olarak verdiğinde bırakın harçlığı yemek verecek mi diye bile sormazdık. Bizim için önemli olan meslek öğrenmekti?
Eğemen-Dilara çiftci