Ülkemizde gazetecilik mesleğinin kuralsızca yapılabildiği biliyor muydunuz? Evet yanlış okumadınız, eğer istiyorsanız gazeteci olmamanız için hiç bir engel yok. Gazetecilik mesleği için sadece okuma ve yazma bilmeniz yeterli.
Gerekli eğitimi almadan gazetecilik yapmanızı engelleyecek hiçbir kural yoktur. Doktor, mühendis veya avukat olmak için, ilgili mesleğin eğitimimi almanız üniversitemin ilgili bölümünden mezun olmanız ilk şarttır. Bırakın akademik yeterliliği, berber veya otomobil tamircisi olmak için bile çıraklık, kalfalık, ardından da ustalık eğitimi almalısınız. Mesleğinizin kurallarını belli bir eğitim sürecinden geçerek öğrendikten sonra mesleği icra etmeye başlayabilirsiniz. Ancak gazeteciliğin böyle bir eğitim kuralı yok. Ülkemizde sayısız İletişim Lisesi ve İletişim Fakültesine olmasına, bu okullar her yıl binlerce mezun vermesine rağmen, eğitimGazetecilik mesleği bilgi birikimi açısından geniş bir görev alanına sahiptir. Çünkü her şey haberdir. Ekonomi, ziraat, tıp, hukuk, mühendislik gibi her meslek grubu, habere konu olur.
Gazetecinin görev alanı da haber olduğundan, sayısız meslek konusunda en azından temel konularda bilgi sahibi olmalıdır. Oysa kendi mesleği için bile eğitim şartı olmayan gazeteci adayı, haber içeriğini oluştururken de eğitimine bakılmaksızın gazetecilik mesleğini yapabilmektedir. Gazetecilik mesleği, özellikle teknolojinin hızla geliştiği günümüzde çeşitli araçlarla sürdürülmektedir. Bilgisayardan fotoğraf makinesine, profesyonel kameradan mesleğe özel yazılımlara kadar birçok aracı ve uygulamayı kullanması gereken gazetecinin, bu araçları kullanımı konusunda eğitimi büyük önem taşır. Ülkemizde gazeteci olmak için, araçları ve uygulamaları bilmeniz konusunda da bir yeterlilik şartı yoktur. Gazetecilik mesleğini şekillendiren, etik kurallar çerçevesinde icra edilmesini sağlayan Basın Meslek İlkeleridir. Bu ilkeler, gazeteciliğin olmazsa olmazıdır. Basın Meslek İlkeleri bilinmeden, gazetecilik mesleğinin yapılabilmesinden söz edilemez. Örneğin bu ilkelerden bazıları şöyledir; Yayınlarda hiç kimse; ırkı, cinsiyeti, yaşı, sağlığı, bedensel özrü, sosyal düzeyi ve dini inançları nedeniyle kınanamaz, aşağılanamaz. Düşünce, vicdan ve ifade özgürlüğünü sınırlayıcı; genel ahlak anlayışını, din duygularını, aile kurumunun temel dayanaklarını sarsıcı yayın yapılamaz. Kamusal bir görev olan gazetecilik ahlaka aykırı özel amaç ve çıkarlara alet edilemez.
Gazeteci halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkını gözetir.Gazetecilerin meslek örgütlenmesi ülkemizde, Gazeteciler Cemiyetleri veya basın meslek kuruluşları olan ‘dernekler’ aracılığıyla sağlanmaktadır. Bu örgütlenme Türkiye genelinde en yaygın basın meslek örgütü olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu çatısı altında faaliyet gösterse de, gazeteci olmak için meslek örgütüne üye olma koşulu yoktur. Özetle ülkemizde gazetecilik mesleği, mesleki eğitime, bilgi birikimine, yeterliliğe ve örgütlenmeye kadar hemen hemen her alanda düzenleme gerektirmektedir.
Sık sık karşımıza çıkan şantajcı, tehditçi, çıkarcı sözde gazetecilerin varlığı, Gazetecilik Meslek Yasası’nın çıkarılmasıyla önlenebilir.